Kamer bespreekt gendergelijkheid in Nederland

15 maart 2018, debat - Nederland is stevig gedaald op de internationale ranglijst voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Hoe verklaart minister Van Engelshoven (Onderwijs), verantwoordelijk voor emancipatiebeleid, deze daling?

Van 16 naar 32: Nederland is flink wat plaatsen gezakt op de emancipatie-index van het World Economic Forum. Daarmee eindigen we onder landen als Mozambique en de Filipijnen, concludeert Özütok (GroenLinks), de aanvrager van het debat: dus hoe creëren we meer gelijkheid? Zorg dat we binnen vijf jaar weer in de top vijf staan, bepleit Van den Hul (PvdA).

Ranglijstjes

Mannen en vrouwen verdienen gelijke kansen, daarover zijn alle deelnemers aan het debat het eens. Maar over de interpretatie van onze lagere notering lopen de meningen sterk uiteen.

Alle partijen zouden bij zichzelf te rade moeten gaan, vindt Arissen (PvdD): de teleurstellende vertegenwoordiging van vrouwen in de Nederlandse politiek is een van de hoofdredenen voor de vrije val op de ranglijst.

Yeşilgöz (VVD) kan niet zoveel met "dit soort nietszeggende lijstjes". In sommige landen die relatief hoog staan in de emancipatie-index, hebben vrouwen juist grote problemen. De moedersterfte bij geboorte is in de Filipijnen bijvoorbeeld zestien keer zo hoog als in Nederland. En adviseren we vrouwen om naar Rwanda te gaan omdat alles daar zo lekker geregeld is?

Minister Van Engelshoven geeft graag toe dat vrouwen in Rwanda het niet beter hebben dan hier. Wat meet zo'n index dan wel? De grootte van de verschillen tussen man en vrouw per land. In vergelijking met andere landen is dat verschil er niet beter op geworden, constateert Van Engelshoven. Zij hoopt de kloof in haar periode als minister een stukje kleiner te maken.

Emancipatienota

Eind maart komt minister Van Engelshoven met een "emancipatiebrief". In die nota zal zij onder meer maatregelen presenteren voor verbetering van de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt. Diverse parlementariërs geven de minister alvast wat wensen mee voor haar nota:

  • Van Dijk (SP): begin eens met twee dagen gratis kinderopvang, zodat vrouwen makkelijker kunnen gaan werken
  • Geluk (CDA): besteed aandacht aan de emancipatie van ouderen in onze samenleving, die vaak gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt
  • Van Weyenberg (D66): zorg voor grotere deeltijdbanen, bijvoorbeeld in de zorg en het onderwijs, sectoren waar veel vrouwen werken
  • Beertema (PVV): neem de positie van islamitische vrouwen mee in de nota, want op dat terrein valt nog een wereld te winnen

De Kamer stemt op 20 maart over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort.
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist.