Kamer bespreekt Fiscale verzamelwet
8 september 2015, wetsvoorstel - Het hypotheekvoordeel dat een bankemployé van zijn baas krijgt, wordt voortaan anders verrekend door de Belastingdienst. Dat is een van de vele zaken die worden geregeld in de Fiscale verzamelwet 2015.
Met de fiscale verzamelwet worden elk jaar halverwege het belastingjaar allerlei wijzigingen in de belastingwetgeving doorgevoerd. De onderwerpen zijn zeer uiteenlopend. Meestal betreft het kleine wetstechnische aanpassingen, maar dit jaar zijn er ook wat grotere, inhoudelijke wijzigingen in opgenomen.
Nieuwe regeling korting voor bankmedewerkers
Banken bieden hun medewerkers vaak een gunstige hypotheek met een lagere dan de normale rente aan. Dit voordeel wordt door de Belastingdienst voortaan anders verrekend in de loonbelasting. Omtzigt (CDA) en Neppérus (VVD) vinden de nieuwe regeling nodeloos ingewikkeld en vrezen dat die onuitvoerbaar is. "Uitvoerbaarheid is wel de bedoeling", reageert staatssecretaris Wiebes (Financiën). Hij overlegt nog met de banken en de Belastingdienst over de administratieve lasten en belooft er bij de Kamer op terug te komen.
Opheffing van bankgeheim door Luxemburg heeft gevolgen
In de verzamelwet wordt ook de verrekening afgeschaft van bronbelasting op rente uit Luxemburg. Dit is mogelijk omdat dit land het bankgeheim heeft opgeheven. Luxemburg laat vanaf nu de Nederlandse Belastingdienst jaarlijks weten hoeveel rente Nederlanders hebben ontvangen op kapitaal dat zij in Luxemburg hebben uitstaan. Die rente wordt vervolgens in Nederland belast. Is het kleine Luxemburg wel in staat om jaarlijks gegevens over miljarden aan spaargeld te leveren?, vraagt onafhankelijk Kamerlid Van Vliet. Daar acht ik dat land best toe in staat, reageert Wiebes. SP'er Bashir is benieuwd wat de opheffing van het bankgeheim uiteindelijk zal opbrengen, maar dat is nu nog onduidelijk.
Nieuwe maatregel voor bestrijding van fraude met bpm
Als tweedehands auto's worden geëxporteerd, is teruggave van belasting op motorrijtuigen (bpm) mogelijk, maar daarbij wordt veel gefraudeerd. In de verzamelwet staat dat voortaan alleen nog belasting wordt teruggegeven als auto's duurzaam in een ander EU-land worden ingeschreven. Wat is hierbij "duurzaam" en hoe lang moet de auto daar dan ingeschreven blijven?, vraagt Van Weyenberg (D66). Groot (PvdA) betwijfelt of met deze maatregel alle fraude bij export kan worden bestreden. Dat zal niet lukken, kondigt de staatssecretaris nu al aan. Hij vindt de bpm überhaupt moeilijk uitvoerbaar en wil het liefst helemaal van die belasting af. Dit heeft hij eerder voorgesteld in de Autobrief.
De Kamer stemt op 22 september over het wetsvoorstel en de ingediende motie.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.