Kamer bespreekt de Mediabegroting

25 november 2019, begroting - De Kamer debatteert met minister Slob over zijn Mediabegroting.

Hoe kan de NPO relevant blijven in de concurrentie met streamingdiensten? Wat betekent het dat er steeds minder (lineair) tv wordt gekeken? Wat zijn de gevolgen voor de reclame-inkomsten? Komen alle doelgroepen aan hun trekken? De woordvoerders zijn het erover eens dat er veel uitdagingen zijn voor de publieke omroep.

Inkomsten NPO

De publieke omroep krijgt 42 miljoen extra van de minister om de teruglopende reclame-inkomsten te compenseren. Maar de inkomsten van de NPO gaan er zeker 60 miljoen op achteruit, zegt Sazias (50PLUS), want de minister wil voor acht uur 's avonds geen reclame meer op de publieke zenders. Zij vreest voor een kaalslag bij de publieke omroep.

Verspilling van belastinggeld. Dat is het oordeel van Bosma (PVV) over het extra geld voor de NPO. Hij wijst erop dat de Ster zelf voor 2019 een inkomstenstijging meldt van 11%.

Online en on-demand

Waar veel Kamerleden onlinediensten als YouTube en streamingaanbieders als Netflix als een bedreiging zien voor de NPO, zijn ze volgens Sneller (D66) juist een verrijking van het aanbod. Toch is ook hij positief over een streamingheffing, waar Slob aan werkt.

Een streamingheffing moet wel ten goede komen aan de publieke omroep, stelt Asscher (PvdA). Hij wil ook een heffing opleggen aan kabelmaatschappijen om ze zo te laten meebetalen aan de NPO.

Maak het makkelijker voor de NPO om samen te werken met commerciële partijen als Netflix, stelt El Yassini (VVD). Hij wil ook dat meer NPO-programma's via YouTube terug te kijken zijn.

Sneller (D66) vindt NLZIET, het gedeelde streamingplatform van NPO, Talpa en RTL, een mooi initiatief. Maar is het wel logisch dat de NPO zijn geld steekt in zowel NLZIET als NPO Start, twee vergelijkbare platforms?

Topinkomens en onderbetaling

Bosma (PVV) stoort het dat nog steeds exorbitante salarissen worden betaald aan bepaalde presentatoren. Kwint (SP) heeft een oplossing: verbied schijnconstructies waarmee de Wet normering topinkomens wordt omzeild.

Flexcontracten en onderbetaling zijn Asscher (PvdA) en Westerveld (GroenLinks) een doorn in het oog. Zo worden cameramensen en onderzoeksjournalisten, die vroeger in vaste dienst waren, nu ingehuurd onder het minimumloon.

Slob verwacht dat de Wet arbeidsmarkt in balans, die op 1 januari 2020 in werking treedt, leidt tot eerlijkere en betere contracten.

Diversiteit en toegankelijkheid

Hoe zit het met de toegankelijkheid van NPO-programma's voor bijvoorbeeld 490.000 blinden en slechtzienden in Nederland, vraagt Westerveld (GroenLinks). Zij wil dat meer programma's worden voorzien van audiodescriptie. Slob verwacht binnenkort plannen van de NPO.

Volgens Azarkan (DENK) moet diversiteit hoger op de agenda bij de NPO. Hij haalt een studie aan waaruit blijkt dat moslims op de publieke omroep te vaak worden geportretteerd als radicaal, dom en niet-geïntegreerd. De omroepen doen hun best, zegt Slob, maar de lat mag hoger.

Kinderen

Van der Molen (CDA) waarschuwt voor "gewiekste onlinebeïnvloeding" door gesponsorde influencers. Hij wil kinderen hier beter tegen beschermen, bijvoorbeeld door een verplichte expliciete sponsormelding.

Waarom zijn er wel regels tegen kinderarbeid, vraagt Kwint (SP), maar niet voor kindvloggers. Die worden niet zelden door ouders en bedrijven onder druk gezet. Slob rekent op de zelfregulering in de sector.

De Kamer stemt op 3 december over de begroting en de moties die tijdens het debat zijn ingediend.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist