Kamer bespreekt boek over ouders met een vermoord kind
14 maart 2018, debat - Een boek met ervaringen van ouders met een vermoord kind is aanleiding voor een debat met minister Dekker (Rechtsbescherming) over de positie van nabestaanden in het strafrecht.
Het is de angst van misschien wel iedere ouder: dat je kind ooit iets ernstigs zal overkomen. In het boek 'Een schaduw levenslang' staan twintig verhalen van ouders van wie een kind vermoord is. Zij beschrijven hun pogingen om door te gaan met hun leven en hun ervaringen met hulpverlenende instanties en het strafrechtsysteem. Maar het boek bevat ook aanbevelingen voor de politiek.
Het zijn indrukwekkende en hartverscheurende verhalen, die de overheid de opdracht geven zorgvuldig om te gaan met nabestaanden, concludeert Groothuizen (D66).
Er is in de afgelopen jaren al veel gedaan naar aanleiding van de ervaringen van de nabestaanden, zegt Kuiken (PvdA). Van Toorenburg (CDA) is blij met alle verbeteringen die al zijn doorgevoerd in de rechtspositie van slachtoffers. Maar net als de ouders en de overige Kamerleden vindt zij dat er nog meer gedaan kan worden.
Spreekrecht slachtoffers
Slachtoffers hebben al spreekrecht tijdens strafzaken, maar ze zouden ook graag spreekrecht hebben tijdens tbs-verlengingszittingen.
Een verdachte is altijd onschuldig totdat hij schuldig is verklaard. Helder (PVV) en Voortman (GroenLinks) vragen zich daarom af tot hoever je de confrontatie tussen nabestaanden en verdachten moet toestaan.
Helder (PVV) en Voortman (GroenLinks) vragen naar de mogelijkheid het strafproces in twee fasen op te knippen. In zo'n model zou je nabestaanden meer ruimte kunnen geven als duidelijk is dat iemand daadwerkelijk veroordeeld wordt.
In het buitenland
Kuiken (PvdA) en Van Oosten (VVD) vragen de minister vaart te maken met het opzetten van een fonds voor nabestaanden van geweldsslachtoffers in het buitenland. Dekker zegt toe te willen kijken naar de principiële en praktische kanten van deze vraag.
Inzage in dossier
Van Nispen (SP) pleit voor het vaker verstrekken van het onderzoekdossier aan nabestaanden in het belang van waarheidsvinding en rouwverwerking.
Het Openbaar Ministerie wil zich hier ruimhartiger in gaan opstellen, zegt Dekker. Maar de minister begrijpt ook de terughoudendheid van het OM, want inzage kan leiden tot de verstrekking van het dossier aan bijvoorbeeld onderzoeksjournalisten of privédetectives. Daardoor komt er een soort derde procespartij in beeld en daar is hij huiverig voor.
Van Toorenburg (CDA) denkt dat het toch goed zou zijn nabestaanden inzage in het dossier te bieden omdat er dan een second opinion kan komen. Dat is de minister met haar eens, als het tenminste in handen van het OM blijft.
Digitaal informatieloket
De nabestaanden hebben in hun boek om een digitaal informatieloket gevraagd. Van Oosten (VVD) vraagt de minister of het klopt dat hier al aan gewerkt wordt. Dekker bevestigt dat dit loket er inderdaad gaat komen.
De Kamer stemt op 20 maart over de ingediende moties.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk debatten terug via Debat Gemist