Kamer bespreekt belastingplannen van het kabinet voor 2020

28 oktober 2019, wetsvoorstellen - De Kamer debatteert met staatssecretaris Snel (Financiën) over de belastingplannen van het kabinet voor 2020.

Welke belastingen wil het kabinet in 2020 heffen? En wat zullen de tarieven zijn? Dat staat in het Belastingplan dat staatssecretaris Snel aan de Kamer heeft gestuurd. De woordvoerders leveren hun commentaar, waarop de staatssecretaris op 4 november zal reageren.

Belasting op arbeid

Er wordt met de voorgestelde belastingmaatregelen niks gedaan aan het bestrijden van de inkomensongelijkheid, zegt Leijten (SP). Zij wil eerlijker tarieven, waardoor mensen met lagere of middeninkomens niet langer afhankelijk zijn van heffingskortingen en "teruggeeftrucs".

Snels (GroenLinks) vraagt of het kabinet nog wel de doelstelling heeft om de toenemende inkomensongelijkheid aan te pakken. Zie af van verlaging van het tarief van de hoogste schijf inkomstenbelasting, adviseert hij, en verlaag in plaats daarvan het tarief van de laagste schijf.

Lodders (VVD) is blij met de extra lastenverlichting die vooral aan de middeninkomens ten goede komt, want "die mensen hebben het ondanks de gunstige economie zwaar". Door hoge heffingskortingen, die snel lager worden als het inkomen toeneemt, zijn bepaalde inkomenscategorieën te veel van hun bruto-inkomen kwijt aan belastingen, vindt Omtzigt (CDA). Wordt de toegezegde inkomensverbetering voor ouderen wel werkelijkheid, vraagt Van Otterloo (50PLUS) zich af.

Waarom is gekozen voor een platte verhoging van de arbeidskorting, vraagt Bruins (CU). Hij had liever een gerichte verlaging van de belastingdruk voor middeninkomens gezien. Het verhogen van de arbeidskorting is meer iets voor een tijd waarin mensen geprikkeld moeten worden om aan het werk te gaan, vindt Van Otterloo (50PLUS).

De economie draait uitstekend, maar de burger merkt er weinig van, zegt Mulder (PVV). Hij wijst op "rare uitwassen" in het belastingstelsel, waardoor mensen die promotie maken er soms nauwelijks op vooruitgaan of er zelfs op achteruitgaan. Ook hekelt hij de belastingverhogingen op auto's, tabak en energie.

Toeslagen

Stop met het rondpompen van geld via het toeslagensysteem. Zo luidt de oproep van Leijten (SP). Als de kinderopvangtoeslag wordt afgeschaft, kan met het bespaarde geld het uurtarief van de kinderopvang fors verlaagd worden. En de zorgtoeslag kan volgens haar vervallen als gekozen wordt voor een inkomensafhankelijke zorgpremie.

We hebben het te ingewikkeld gemaakt met de verschillende toeslagen, vindt ook Van Weyenberg (D66). Hij bepleit een eerlijker, evenwichtig systeem, waarin werken echt gaat lonen en waardoor er niet langer geld hoeft te worden rondgepompt.

Een dieptepunt. Dat is de kwalificatie die Mulder (PVV) geeft aan de werkwijze van de Belastingdienst met het stopzetten van kinderopvangtoeslagen op grond van vermoedens van fraude. Lodders (VVD) noemt het optreden van de Belastingdienst "schrijnend". Stop het loonbeslag en stel de verantwoordelijke ambtenaren op non-actief, bepleit Leijten (SP).

Belastingen voor bedrijven

Waarom trekt het kabinet voor 2021 meer dan 2 miljard uit voor de verlaging van de winstbelasting voor grote bedrijven? Nijboer (PvdA) spreekt van een verkeerde prioriteit, want "bedrijven dragen steeds minder af terwijl de winsten stijgen". Zo komt er nooit evenwicht tussen de belastingen voor burgers en die voor bedrijven, meent Snels (GroenLinks).

Bedrijven die geen bijdrage leveren aan de Nederlandse economie, hoeven geen rode loper te verwachten, zegt Lodders (VVD). Daarom steunt zij het voorstel voor een bronbelasting op rente en royalty's. De opbrengst daarvan moet wel terug naar ondernemingen, waarschuwt zij.

Goed dat de staatssecretaris constructies van bedrijven aanpakt waarmee zij hun effectief betaalde belastingtarief verlagen, zegt Van Weyenberg (D66). Ook is hij tevreden dat bedrijven opgelegde dwangsommen niet langer van de winst kunnen aftrekken.

Vermogensrendementsheffing

De vermogensrendementsheffing, op grond waarvan spaarders betalen over een fictief rendement, gaat per 2022 op de helling. Dan wordt de regeling een stuk gunstiger voor spaarders.

Bruins (CU) vraagt om alles op alles te zetten om de voor 2022 voorgestelde maatregel eerder te laten ingaan. Mulder (PVV) wil dat er al volgend jaar een einde komt aan de huidige "vervelende en oneerlijke" heffing. Met het oog op de uitvoerbaarheid geeft Nijboer (PvdA) de voorkeur aan een vermogensbelasting.

Belastingontduiking en -ontwijking

Staatssecretaris Snel heeft twee wetsvoorstellen ingediend om belastingontduiking en -ontwijking tegen te gaan. Ze vloeien voort uit Europese richtlijnen. Belastingontwijking door gebruik te maken van zogenoemde kwalificatieverschillen tussen belastingstelsels van verschillende landen wordt moeilijker gemaakt. En bedrijven krijgen de plicht om agressieve grensoverschrijdende fiscale planningsconstructies te melden. Mulder (PVV) verklaart zich tegen alle wetgeving die van de EU afkomstig is.

De andere woordvoerders plaatsen kanttekeningen bij de voorstellen.

  • Lodders (VVD) maakt zich zorgen over de administratieve lasten voor het mkb
  • Snels (GroenLinks) bepleit het dichten van enkele gaten om de meldingsplicht te omzeilen
  • Omtzigt (CDA) vraagt om een heldere afbakening van de bedrijven die wel of niet een documentatieverplichting opgelegd krijgen
  • Leijten (SP) wil weten hoeveel meldingen van nieuwe constructies de staatssecretaris van belastingadviseurs heeft ontvangen
  • Van Weyenberg (D66) wil voorkomen dat de leidraad voor belastingadviseurs een "handboek constructies" wordt
  • Bruins (CU) benadrukt het belang van het up-to-date houden van de internationale database

Het debat gaat op 4 november verder met de reactie van de staatssecretaris op de inbreng van de fracties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist