Kamer bespreekt begroting Wonen en Rijksdienst

8 oktober 2015, begroting - De Kamer bespreekt met minister Blok zijn begroting voor Wonen en Rijksdienst. Veel aandacht is er voor het tekort aan sociale huurwoningen, dat groter wordt door het toenemende aantal asielzoekers.

Door het toenemende aantal vluchtelingen groeit de vraag naar sociale huurwoningen. Zogenoemde statushouders krijgen met voorrang een woning toegewezen. Daardoor komt het draagvlak voor het asielbeleid verder onder druk te staan, vreest Ronnes (CDA), een vrees die onder anderen door De Vries (PvdA) en Van der Linde (VVD) gedeeld wordt. Madlener (PVV) vindt dat Nederland helemaal geen asielzoekers meer toe zou moeten laten.

Afschaffing voorrang statushouders voor Blok bespreekbaar

Nederlanders die normaliter met voorrang een sociale huurwoning toegewezen krijgen, moeten daar langer op wachten doordat asielzoekers met een verblijfsstatus voorrang krijgen. Van der Linde wil daarom de voorrang voor statushouders opheffen en bepleit alternatieve woonruimte voor deze groep. Volgens Madlener is het schandalig dat de overheid "prachtige kantoorvilla's" beschikbaar stelt om vluchtelingen in onder te brengen. Blok ziet de voordelen van voorrang voor statushouders, zoals een snellere integratie, maar is bereid om de mogelijkheden van afschaffing te onderzoeken: "Er zijn geen taboes". Schouten (ChristenUnie) pleit voor meer kleinschalige azc's door het hele land: dat is goed voor de integratie en geeft geen extra druk op de woningmarkt.

Woningtekort en wachtlijsten in sociale huursector wegwerken

Wat doet de minister om de krapte op de huurmarkt op te lossen?, vraagt Voortman (GroenLinks). Moet de minister woningcorporaties niet verplichten om meer te bouwen? De Vries wil dat er 100.000 tijdelijke woningen gebouwd worden om het tekort aan betaalbare sociale huurwoningen op te vangen. Zet een deel van de verhuurderheffing voor woningcorporaties om in een investeringsplicht, stelt Bashir (SP) voor. Blok vindt echter dat woningcorporaties en gemeenten zelf een investeringsafweging moeten maken. Wel gaat het Rijk extra panden beschikbaar stellen die woningcorporaties geschikt kunnen maken voor verhuur.

Kabinet blijft scheefwonen ontmoedigen

In 2013 nam het kabinet verschillende maatregelen tegen scheefwonen, het verschijnsel dat mensen met een hoger inkomen in sociale huurwoningen zitten. Meer dan 600.000 huishoudens zouden nu niet meer in aanmerking komen voor de sociale verhuur, gezien hun huidige inkomen, stelt Blok. Onafhankelijk Kamerlid Van Vliet vindt dat er vaker dan eens in de vijf jaar een inkomenstoets zou moeten plaatsvinden om de doorstroom op de woningmarkt te bevorderen. Volgens Krol (50PLUS) zou het voor senioren aantrekkelijker zijn om door te verhuizen als er geen verhuurderheffing op seniorenwoningen rustte. Het is echter lastig om te definiƫren wat wel en niet een seniorenwoning is, aldus de minister.

Kan renovatie Binnenhof goedkoper?

Bij het onderdeel Rijksdienst is er vooral aandacht voor de voorgenomen verbouwing van het Binnenhof. Bisschop (SGP) vindt dat de Kamer zelfstandig in staat moet worden gesteld om een afweging te maken: wil zij een goedkope renovatie of een grondige verbouwing? Ook Koolmees (D66) wil zich kunnen oriƫnteren op verschillende varianten, want de huidige voorstellen "sorteren voor op vijfenhalf jaar volledige verplaatsing en 475 miljoen". Blok geeft binnenkort een technische briefing, maar wil de ramingen slechts in vertrouwelijkheid delen "omdat de aannemer meeleest". Hij vreest anders een te groot optimisme over de mogelijkheid om de kosten te drukken.

De Kamer sprak eerder over de begroting op 7 oktober. Zij stemt op 13 oktober over de moties. Over de begroting wordt op een later moment gestemd.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.