Kamer bespreekt begroting VWS

17 oktober 2018, begroting - De zorgwoordvoerders gaan in op de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor 2019. De ministers De Jonge en Bruins en staatssecretaris Blokhuis antwoorden op 18 oktober.

Hoe blijft de zorg in Nederland betaalbaar en toegankelijk, nu en in de toekomst? De zorgwoordvoerders van de verschillende fracties grijpen de begrotingsbehandeling aan voor bespiegelingen en concrete voorstellen.

Minder mensen zullen vanwege de vergrijzing de zorgkosten voor meer mensen moeten opbrengen, analyseert Arno Rutte (VVD). Organiseer de zorg daarom dichter bij de patiënt, die zo betere zorg krijgt voor minder geld. Slootweg (CDA) pleit voor een onderzoek naar de betaalbaarheid van de zorg op de lange termijn.

De solidariteit van het Nederlandse zorgstelsel staat onder druk, stelt Hijink (SP). Hij wil af van het eigen risico en pleit voor een inkomensafhankelijke zorgpremie. Kuzu (DENK) valt hem bij en vraagt zich af hoeveel de samenleving nog moet bijdragen aan de winsten van zorgverzekeraars.

Agema (PVV) ziet "hysterisch begroten" door het ministerie van VWS als een van de belangrijkste oorzaken voor de stijgende zorgkosten. Het overschot op de VWS-begroting wendt het kabinet volgens haar aan om gaten bij andere beleidsterreinen te dichten, zoals die ten gevolge van massa-immigratie.

Toegang tot zorg

Het sluiten van ziekenhuizen in de regio baart Van den Berg (CDA) zorgen. De CDA'er verzoekt om een overzicht van regio's met tekorten. Voor Van Gerven (SP) gaat dat niet ver genoeg. Hij wil een vijftienminutennorm, een maximale reistijd naar het ziekenhuis van vijftien minuten voor iedere patiënt.

Mensen met een zorgvraag weten nu niet altijd waar ze terechtkunnen, denkt Kerstens (PvdA). Hij wil één loket per gemeente dat patiënten naar de juiste zorg kan doorverwijzen.

Ploumen (PvdA) en Ellemeet (GroenLinks) hekelen de subsidieverstrekking aan Siriz, een organisatie die vrouwen die een abortus overwegen voorlicht, maar onjuiste informatie zou verstrekken. Er is sprake van een hetze, meent Van der Staaij (SGP). Hij roept de staatssecretaris op om de subsidie te blijven verstrekken.

Werkdruk en administratieve lasten

Agema (PVV) herinnert de bewindslieden aan de belofte om de personeelstekorten in de zorg tot nul terug te brengen. Volgens Hijink (SP) is het zorgpersoneel de dupe van de harde onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Zij moeten te veel werk verrichten voor te weinig geld.

Gebrekkige ICT-voorzieningen leiden tot veel dubbele administratie, stelt Ellemeet (GroenLinks). De uitwisseling van gegevens zou veel beter moeten, betoogt zij, zolang de patiënt daarmee instemt. Het ministerie beloofde de regie te nemen op ICT-gebied, maar wat is het concrete plan, vraagt Raemakers (D66) zich af.

Innovatie en preventie

We moeten technische hulpmiddelen zoals zorgrobots omarmen, vindt Hermans (VVD), voor efficiëntere, goedkopere en betere zorg voor de patiënt. Bergkamp (D66) roept op tot structurelere financiering voor succesvolle initiatieven met nieuwe zorgvormen.

Nieuwe woonvormen waarbij ouderen zelfstandig wonen en zorgvoorzieningen delen, zouden niet alleen beschikbaar moeten zijn voor mensen met veel geld, bepleit Sazias (50PLUS).

Dik (ChristenUnie) pleit voor meer wetenschappelijk onderzoek naar leefstijlinterventies. Die kunnen volgens haar niet alleen welzijns- en gezondheidswinst opleveren, maar ook een forse kostenbesparing.

Minder zout, minder zoet en minder vet voedsel eten, levert een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van mensen, stelt Akerboom (PvdD). Zij wil dat het kabinet hardere eisen stelt aan voedselproducenten.

De behandeling van de begroting wordt op 18 oktober voortgezet.

zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist