Kamer bespreekt begroting LNV
31 oktober 2018, begroting - De landbouwwoordvoerders gaan met elkaar in debat over de begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Minister Schouten reageert op 1 november op de inbreng van de fracties.
De accenten in het begrotingsdebat worden verschillend gelegd. Lodders en Weverling (beiden VVD) zijn trots op de Nederlandse boeren, tuinders en vissers, die zorgen voor kwalitatief goed, gezond en betaalbaar voedsel. Ouwehand (PvdD) wil een systeemverandering en ziet mensen het liefst overstappen op plantaardig eten. Voor Dik (ChristenUnie) is het belangrijk om boeren en burgers weer met elkaar te verbinden, zodat ze elkaar beter gaan begrijpen.
Positie Nederlandse landbouwsector
Kennis en innovatie zijn volgens Lodders (VVD) exportproducten die belangrijk zijn voor de Nederlandse economie en die bijdragen aan de wereldwijde voedselvoorziening en een oplossing van de klimaatproblematiek.
Kom op voor de Nederlandse belangen, zegt Madlener (PVV). Hij wijst erop dat veel nationale en internationale regelgeving, bijvoorbeeld over mest en bestrijdingsmiddelen, nadelig uitpakt voor Nederlandse boeren, terwijl boeren in het buitenland wél worden geholpen.
Kringlooplandbouw
In haar onlangs gepresenteerde landbouwvisie bepleit minister Schouten een omslag naar kringlooplandbouw. Voor zo'n overgang zijn volgens De Groot (D66) duidelijkheid, durf en daadkracht nodig. Het kabinet moet in zijn ogen aan de slag op de punten kennis, regels, marktordening en geld.
Bromet (GroenLinks) is blij dat met de kringloopvisie natuur, milieu en klimaat niet langer slachtoffer van de landbouw zijn. Maar waar is de concrete uitwerking, bijvoorbeeld wat betreft de vermindering van het aantal dieren? Die uitwerking is volgens Futselaar (SP) de achilleshiel van het landbouwplan van de minister, vooral als de verantwoordelijkheid bij de sector zelf wordt gelegd.
Bisschop (SGP) vindt het juist goed dat Den Haag niet meteen zelf komt met plannen. Hij wil dat eerst de maatschappelijke partijen en het liefst ook de boeren zelf afspraken maken. Moorlag (PvdA) wil voorkomen dat de landbouwvisie een "landbouwhallucinatie" wordt. Om tot de gewenste systeemverandering te komen is volgens hem een landbouwakkoord met alle betrokken partijen nodig.
Boeren moeten een eerlijk inkomen kunnen verdienen, meent Geurts (CDA). Investeringen in verduurzaming moeten dus wel kunnen worden terugverdiend. Ook los van het nieuwe landbouwsysteem moet voedselverspilling worden aangepakt, zegt Dik (ChristenUnie). Hoe staat het met het schrappen van allerlei cosmetische eisen aan producten?
Ouwehand (PvdD) wijst erop dat een landbouwvisie als die van minister Schouten al bijna twintig jaar geleden "onontkoombaar" werd geacht. Ook toen was al duidelijk dat het aantal dieren moest worden verminderd. Deze minister moet nu de daad bij het woord voegen.
Dierenwelzijn
Leg de rechten van dieren vast in de Grondwet, bepleit Graus (PVV). Hij eist gevangenisstraffen en "torenhoge boetes" voor dierenbeulen. Dierenwelzijnsteams van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moeten wat hem betreft worden ondergebracht bij het ministerie van Justitie.
Het belang van dierenwelzijn staat niet altijd voorop, constateert Wassenberg (PvdD). Hij wijst op misstanden in de rashondenfokkerij, in het onderzoek met dierproeven en bij het afschieten van wilde zwijnen. De Groot (D66) maakt zich met andere woordvoerders zorgen over de vele stalbranden.
Visserij
De Nederlandse visserij bevindt zich volgens Weverling (VVD) in een complexe situatie. Hij wil dat het kabinet een verbod op pulsvisserij voorkomt en bij windmolenparken op zee meer rekening houdt met de visserij. Wat is in deze situatie het toekomstperspectief voor de vissers, wil Geurts (CDA) weten.
Het debat wordt op 1 november voortgezet met de reactie van de minister op de inbreng van de Kamer.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist