Kamer bespreekt begroting Koninkrijksrelaties

8 oktober 2019, begroting - De Kamer bespreekt actuele kwesties op de Nederlandse Antillen naar aanleiding van de begroting van Koninkrijksrelaties.

De begroting van Koninkrijksrelaties bevat uitgaven voor de Caribische eilanden Curaçao, Aruba, Sint-Maarten, Saba, Sint-Eustatius en Bonaire. De woordvoerders grijpen de behandeling ervan aan voor beschouwingen over de onderlinge verhoudingen tussen de Koninkrijkslanden en de bestuurlijke en financiële problemen.

Statuut

In 2010 zijn de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de landen binnen het Koninkrijk opnieuw vastgelegd in het Statuut. Staatssecretaris Knops gaat onderzoeken of dat destijds goed is gebeurd. Een goede zaak, vindt Bisschop (SGP), die hoopt dat duidelijkere afspraken de onderlinge verhoudingen zullen verbeteren.

Het Statuut werkt niet, stelt Bosman (VVD). Hij pleit voor een nieuw samenwerkingsverband: een gemenebest van vier onafhankelijke landen die hun eigen verantwoordelijkheden dragen.

Fraude en corruptie

Fraude en corruptie zijn een "verdienmodel" op eilanden als Curaçao en Sint-Maarten, stelt Van Raak (SP). Maar dankzij het door Nederland gefinancierde Team Bestrijding Ondermijning zijn volgens hem de laatste tijd veel criminelen opgepakt. Hij pleit daarom voor verlenging van dit project na 2021.

Goed dat het kabinet veel geld uittrekt voor de ondersteuning van politie, OM en rechtsspraak op de eilanden, vindt Van Dam (CDA). Maar hij wil ook dat de Caribische landen op dat gebied zelfstandiger worden.

Armoede en sociale misstanden

De problemen met drugscriminaliteit, armoede en sociale misstanden op bijvoorbeeld Curaçao zijn volgens Kuiken (PvdA) niet uniek. Zij wil die problemen bestrijden zoals eerder in stadsdeel Rotterdam-Zuid is gebeurd, met een speciaal nationaal programma.

Özütok (GroenLinks) wijst erop dat de werkelijke kosten van levensonderhoud op Bonaire hoger zijn dan het ouderdomspensioen. Waar blijft aanpassing van het pensioen aan de levensstandaard?

Te veel kinderen op Bonaire, Statia en Saba hebben te maken met armoede, huiselijk geweld en seksueel misbruik, zegt Van der Graaf (ChristenUnie). Zij wil structureel geld om hen te helpen.

Sint-Maarten

Sint-Maarten kampt met veel problemen: in 2017 trok orkaan Irma een spoor van vernieling over het eiland en onlangs is voor de negende keer in negen jaar de regering gevallen.

Volgens Van Raak (SP) dwarsbomen lokale politici wederopbouwprojecten, omdat Nederland er streng op toeziet dat zij zich niet met het daarvoor bestemde geld verrijken. Kuiken (PvdA) vraagt of de staatssecretaris het bestuur kan dwingen om in ieder geval de afvalverwerking, het vliegveld en de huizen weer op te bouwen.

De Graaf (PVV) wil dat Nederlandse bedrijven veel meer voorrang krijgen bij de aanbesteding voor de wederopbouw. Nederland betaalt en moet er dus beter van worden, stelt hij.

Venezolaanse vluchtelingen

Op Curaçao worden Venezolaanse vluchtelingen opgesloten tussen criminelen, zegt Özütok (GroenLinks), en dat is strijdig met de mensenrechten. Ook worden steeds meer Venezolanen slachtoffer van mensenhandel, zegt Van der Graaf (ChristenUnie). Kan Nederland helpen om dit te bestrijden, bijvoorbeeld door de expertise van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel aan te bieden?

Diertens (D66) is blij dat Nederland Curaçao ondersteunt om betere asielprocedures op te zetten. Zij wil weten hoe het daarmee staat.

Het debat over de begroting gaat op 10 oktober verder met de reactie van de staatssecretaris.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist