Kamer bespreekt begroting Economische Zaken en Klimaat
20 november 2019, begroting - Minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer presenteren de begroting van Economische Zaken en Klimaat in de Kamer
Sinds 2002 is de welvaart met zo'n 25% gegroeid. Hoe zorgen we dat iedereen dat in de huishoudportemonnee gaat merken? En hoe combineren we economische groei met het Klimaatakkoord, waarin het streven naar minder CO2-uitstoot is vastgelegd? Wiebes pleit voor duurzame welvaart, oftewel economische groei binnen de randvoorwaarden van de klimaatafspraken.
Klimaatmaatregelen
Veel vragen zijn er over de klimaatafspraken die de uitstoot van CO2 in 2030 moeten halveren en moeten leiden tot een nieuwe energiemix. De overheid moet dan wel voor de goede voorwaarden zorgen, zegt Mulder (CDA): laat nieuwe initiatieven niet sneuvelen omdat de overheid het geld niet op tijd geregeld heeft. Onderzoek ook de mogelijke rol van kernenergie, bepleit Harbers (VVD).
Wiebes heeft veel vertrouwen in de afspraken die in het Klimaatakkoord zijn vastgelegd. Maar niet iedereen is even optimistisch. Volgens Moorlag (PvdA) is Wiebes een voetbalcoach die de Champions League wil winnen zonder spelers op de reservebank. Van der Lee (GroenLinks) pleit ervoor dat het kabinet hoger inzet, zodat de doelen echt gehaald worden.
Biomassa
In het Klimaatakkoord is onder meer vastgelegd dat er meer plantaardig materiaal als brandstof wordt gebruikt. Maar is biomassa wel zo duurzaam? Van Raan (PvdD) verwijst naar een artikel waarin wetenschappers betogen dat je niet zomaar kunt stellen dat biomassa geen CO2-uitstoot oplevert. Biomassa is een boekhoudkundige truc, vindt Kops (PVV), dus hou liever alle kolencentrales open.
Sienot (D66) maakt zich zorgen: is er wel voldoende resthout en snoeiafval beschikbaar voor alle geplande energieopwekking uit biomassa? Of worden er straks hele bossen gekapt om houtpellets te maken? En hoe zit het met de luchtkwaliteit? Bruins (ChristenUnie) wijst op het belang van voldoende inspraak van burgers bij de komst van biomassacentrales in hun buurt.
Gooi niet alle biomassa op één hoop, bepleit Wiebes. "Oerbossen in een kolencentrale donderen" vindt hij ook geen goed idee, maar dat gebeurt ook niet: houtpellets worden voornamelijk gemaakt van productiehoutrestjes. Zorgen over de luchtkwaliteit nuanceert de minister: de grootste vervuilers zijn nog steeds open haarden en barbecues. "Maar daar durft u allemaal uw politieke handen niet aan te branden."
Energierekening
De energierekeningen stijgen te hard, stelt Beckerman (SP); daardoor leven 650.000 mensen in energiearmoede. Vindt de minister dat niet onrechtvaardig? Ouderen verbruiken meer energie doordat ze vaker thuiszitten en minder bewegen, merkt Van Brenk (50PLUS) op. Probeer hen dus te ontzien.
Voor iemand met een gemiddeld verbruik dalen de belastingen op de energierekening met €100, stelt Wiebes. Het kabinet doet dus al veel om burgers te ontzien in de energietransitie.
Groningen
De gaswinning in Groningen heeft veel aardbevingen veroorzaakt. Daardoor zijn veel huizen beschadigd. Het herstel van de schade houdt de hoogste prioriteit, stelt Wiebes. Hij erkent dat er nog veel moet gebeuren om huizen te versterken, maar wijst de suggestie af dat er niks gebeurd is: er is 125 miljoen aan schadevergoeding uitgekeerd en de gaskraan gaat eerder dicht.
Handel
Staatssecretaris Keijzer is trots dat Nederland het meest competitieve land in Europa is. Dat is in haar ogen vooral een compliment aan Nederlandse ondernemers, bedrijven en werknemers.
Toch is onze welvaart niet vanzelfsprekend: internationale spanningen hebben een effect op de wereldeconomie en kunnen de Nederlandse handel bedreigen. Bovendien is er oneerlijke concurrentie vanuit landen als China, die heel andere productienormen hebben dan Nederland, merkt Graus (PVV) op. Onafhankelijk Kamerlid Van Haga pleit voor strengere grenscontroles op Chinese producten.
Ondernemers en consumenten
Zorgen zijn er ook over het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Middenstanders lopen aan tegen regeldruk en winkelstraten kampen met leegstand, nu de concurrentie van onlinewinkels toeneemt. Verschillende partijen dringen er bij Keijzer op aan om het de kleine ondernemer makkelijker te maken.
- Aartsen (VVD): doe iets aan belachelijke wetgeving, zodat de kapper bijvoorbeeld gewoon een glaasje wijn mag schenken
- Amhaouch (CDA): verbeter de mkb-toets, want er wordt nog te veel wetgeving aangenomen waar mkb'ers last van hebben
- Öztürk (DENK): zorg dat kleine ondernemers makkelijker krediet krijgen
Ook de consument verdient bescherming. Verhoeven (D66) waarschuwt voor de macht die grote techreuzen hebben door de enorme hoeveelheid data waar ze op zitten. Doe iets aan hun beïnvloedende technologieën waardoor mensen steeds minder autonoom worden, luidt zijn oproep aan de staatssecretaris.
De Kamer stemt op 26 november over de tijdens het debat ingediende moties. Over de begroting wordt op 3 december gestemd.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist