Kamer bespreekt begroting Economische Zaken en Klimaat
6 november 2018, begroting - De bespreking van de begroting van Economische Zaken en Klimaat wordt gedomineerd door de komende energietransitie.
Om te kunnen voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs wil het kabinet dat Nederland overgaat op een duurzame energievoorziening. Heel goed, vindt Van der Lee (GroenLinks), want Nederland is met zijn hoge CO2-uitstoot medeverantwoordelijk voor het klimaatprobleem, maar als kwetsbare delta ook potentieel slachtoffer.
Kops (PVV) daarentegen ziet helemaal niets in de energietransitie en vindt het klimaatbeleid van het kabinet "onmogelijk, onzinnig en onbetaalbaar". De klimaatreligie is springlevend, zegt Baudet (FvD), en het kabinet gaat gewoon door met klimaatbeleid dat volgens hem niet doelmatig is en op termijn honderden miljarden gaat kosten.
Klimaatmaatregelen
In het klimaatbeleid zijn de kosten van nietsdoen hoger dan die van actie, zegt Sienot (D66). Het is volgens hem de plicht van de politiek om te handelen en de energietransitie met slimme maatregelen op gang te helpen.
Een nationale CO2-heffing is volgens Van der Lee (GroenLinks) een rechtvaardige en zeer effectieve manier om de uitstoot van dit broeikasgas terug te brengen. Een prima plan om de vervuiler eindelijk echt te laten betalen, vindt Van Raan (PvdD). Hij wil dat de heffing ook geldt voor de luchtvaart en de veeteelt.
Mulder (CDA) en Kops (PVV) vragen aandacht voor de oplopende energierekening van de burgers. We moeten de lasten minder bij de burgers en meer bij de bedrijven leggen, vindt Moorlag (PvdA).
De inzet van biomassa is niet duurzaam, zegt Akerboom (PvdD), en brengt het gevaar met zich mee van boskap en voedselconcurrentie. Klimaatwinst is volgens haar wel te behalen door veel meer in te zetten op energiebesparing.
Stoffer (SGP) benadrukt het belang van energieleveringszekerheid. Hij vraagt om een stresstest, waarin wordt onderzocht of Nederland ook in 2030 en 2050 een betrouwbare energievoorziening heeft.
Kernenergie
Aan de klimaattafels moeten ook de mogelijkheden van kernenergie worden besproken, vindt Yeşilgöz (VVD), want kerncentrales stoten geen CO2 uit. Een slecht idee, reageert Van der Lee (GroenLinks), al was het maar omdat de energieproducenten er niets in zien. Moorlag (PvdA) en Sienot (D66) willen kiezen voor kansrijker technologieën.
Groningen
Het kabinet wil de gaskraan in Groningen op termijn dichtdraaien. Hoog tijd, vindt Beckerman (SP), maar waarom krijgen Shell en Exxon, dankzij de deal over de vermindering van de gaswinning, meer geld dan de gedupeerde bewoners? Pijnlijk en onrechtvaardig, aldus de SP'er.
De versterking van de Groningse huizen moet echt sneller, zegt Sienot (D66). Ook Mulder (CDA) bepleit een ruimhartige houding bij het uitkeren van schadebedragen en bij de versterking van huizen. Stoffer (SGP) vraagt aandacht voor Groningse boeren en ondernemers. En vergeet de geestelijke verzorging van mensen met problemen niet, zegt Bruins (ChristenUnie).
Economie
"Gezichtsloze, landloze en waardeloze beleggers" hebben te veel invloed gekregen op de Nederlandse economie, betoogt Alkaya (SP). Hij vraagt het kabinet om niet langer multinationals boven het mkb te stellen en wil werknemers meer macht geven tegen buitenlandse aandeelhouders.
Amhaouch (CDA) meent juist dat het kabinet veel aandacht besteedt aan het mkb, dat hij een belangrijk fundament van de economie noemt. Maar kleine bedrijven kunnen nog steeds lastig krediet krijgen, zegt Öztürk (DENK). Hij wil dat de banken aangepakt worden.
Maak het ondernemers mogelijk om te ondernemen, luidt de oproep van Wörsdörfer (VVD). Hij wil dat de overheid (mkb-)bedrijven helpt door te zorgen voor een goed opgeleide bevolking, door de administratieve lasten te beperken en door innovaties meer te stimuleren.
Öztürk (DENK) wil een campagne om het imago van Oost-Europese arbeidsmigranten te verbeteren. Daarin moet hun belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie worden benadrukt.
Bruins (ChristenUnie) wil bedrijven fiscaal stimuleren om vakmensen beschikbaar te stellen voor het technisch onderwijs. Ook bepleit hij een stimuleringsregeling voor crowdfunding en durfkapitaal om start-ups en scale-ups te ondersteunen.
Verhoeven (D66) breekt een lans voor digitaal ondernemerschap, digitale infrastructuur en digitale innovatie. Zo moet heel Nederland zo snel mogelijk gebruik kunnen maken van het 5G-netwerk. Daarnaast wil hij dat maatschappelijke uitdagingen en sleuteltechnologieën voortaan centraal worden gesteld in het innovatiebeleid.
De bewindslieden zullen op 8 november reageren op de inbreng van de Kamer.
zie ook
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk debatten terug via Debat Gemist