Kamer bespreekt begroting BuHa-OS
28 november 2018, begroting - Hulp en handel. Daarover spreekt de Kamer met minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BuHa-OS).
Wat is het belang van ontwikkelingssamenwerking? Staan internationale handel en klimaatdoelstellingen op gespannen voet? Hoe de wereldwijde gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bevorderen?
Over deze en andere vragen gaan de woordvoerders met elkaar in debat. Zij vragen ook aandacht voor mensenrechtenschendingen en conflicten in onder andere Myanmar, Jemen en Venezuela.
Ontwikkelingshulp
We hebben Afrika hulpverslaafd gemaakt, zegt Van Weerdenburg (PVV), terwijl het draagvlak voor ontwikkelingshulp onder het Nederlandse volk afneemt. Zij wil dat "de westerse bemoeienis" met het continent stopt. Bouali (D66) verwelkomt de kabinetsinvesteringen juist, na jaren van bezuinigingen. Maar het is nog steeds te weinig, stelt Kuzu (DENK): minstens 1% van de rijksbegroting zou naar ontwikkelingshulp moeten.
Het kabinet zet in op opvang van vluchtelingen in conflictregio's, maar heeft ook de morele plicht om te investeren in de voorzieningen daar, vindt Kuik (CDA), bijvoorbeeld in onderwijs in vluchtelingenkampen.
Nederlandse bedrijven moeten voorrang krijgen bij projecten die gefinancierd worden met Nederlands ontwikkelingsgeld, betoogt Van Haga (VVD). Van den Hul (PvdA) wil een sterkere koppeling tussen hulp en handel om corrupte regimes en bedrijven die regels aan hun laars lappen aan te kunnen pakken.
Stoffer (SGP) ziet een sleutelrol voor kleinschalige boerenbedrijven bij het bestrijden van honger in arme landen. Zij kunnen zorgen voor voldoende en veilig voedsel.
Internationale handel
Voor Ouwehand (PvdD) kent de begroting twee gezichten: leed proberen te verminderen met ontwikkelingshulp is nobel, maar de wens om handel te drijven, wat de aarde en zijn bewoners leed berokkent, lijkt voor de minister te domineren.
De Nederlandse welvaart wordt voor een groot deel verdiend in het buitenland, zegt Van Haga (VVD). Alkaya (SP) hekelt juist de rol van het internationale bedrijfsleven: het zou multinationals alleen gaan om winstmaximalisatie en daarvan zijn bijvoorbeeld eerlijke lonen en het klimaat de dupe.
Europa moet de economische banden met Afrika versterken, bepleit Amhaouch (CDA), want dat beschermt de Europese economie tegen Chinese invloeden.
Verschillende woordvoerders uiten hun wensen voor het Nederlandse handelsbeleid:
-
Houd ook oog voor het klimaatbeleid en voer minder fossiele energie in (Diks, GroenLinks)
-
Stop Nederlandse wapenleveranties aan landen in het Midden-Oosten (Karabulut, SP)
-
Draag meer bij aan het succesvolle kinderarbeidfonds (Voordewind, ChristenUnie)
-
Investeer in economische diplomatie en handelsattachés bij ambassades (Amhaouch, CDA)
Vrouwen en meisjes
Vrouwenrechten staan hoog op de agenda van de minister. Verschillende woordvoerders onderschrijven het belang daarvan. Vrouwen en meisjes zijn extra kwetsbaar in conflicten, stelt Kuik (CDA), die de minister verzoekt om een actieplan tegen kindermisbruik en seksuele uitbuiting. Van den Hul (PvdA) wil een wereldwijd fonds in het leven roepen om seksueel geweld als oorlogsmiddel te bestrijden.
Onderwijs is in de visie van Bouali (D66) cruciaal voor verbetering van de positie van jonge meisjes, waardoor onder andere het aantal kindhuwelijken zou moeten dalen.
Diks (GroenLinks) vraagt om 2 miljoen euro voor projecten tegen genitale verminking van meisjes uit bijvoorbeeld Kenia en Tanzania. Zij wil ook inzetten op meer landbezit voor vrouwen, want dat verbetert hun economische positie.
De minister reageert op 29 november op de inbreng van de Kamer.
zie ook
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk debatten terug via Debat Gemist