Kabinet blijft bij hoger beroep klimaatvonnis
24 september 2015, debat - De Kamer debatteert over de consequenties van de rechterlijke uitspraak over beperking van de CO2-uitstoot. Staatssecretaris Mansveld (Milieu) en minister Kamp (Economische Zaken) verdedigen het instellen van hoger beroep.
In juni bepaalde de rechter in een door duurzaamheidsorganisatie Urgenda aangespannen zaak dat Nederland meer moet doen om de uitstoot van CO2 terug te dringen. In plaats van 17% CO2-vermindering in 2020 moet Nederland nu inzetten op 25% minder CO2-uitstoot. Een "historische uitspraak" noemen Van Tongeren (GroenLinks) en Van Veldhoven (D66) dit. "Een rare uitspraak," vindt Dijkstra (VVD). Het kabinet doet onderzoek naar nadere beperkingsmaatregelen en is intussen tegen de uitspraak in beroep gegaan. Dringt de urgentie van de klimaatproblematiek wel door tot het kabinet?, vraagt Dik (ChristenUnie) zich af.
Wie beslist: de politiek of de rechter?
Wie is de baas in Nederland? Dat is volgens Dijkstra de belangrijkste vraag bij deze klimaatzaak. De rechter moet volgens hem niet op de stoel van de politiek gaan zitten. Mansveld wil onderzoeken of dat het geval is. Nederland is op klimaatgebied veranderd van koploper in een land waar burgers naar de rechter moeten om de regering op de vingers te tikken, en dat is verschrikkelijk, meent Ouwehand (PvdD). Nee, het laat juist "het springlevende karakter van onze rechtsstaat" zien, oordeelt Jan Vos (PvdA).
In hoger beroep of direct naar de Hoge Raad?
In beroep gaan tegen de uitspraak kost alleen maar tijd, geld en energie, vinden Van Veldhoven, Van Tongeren en Dik. Ga dus meteen naar de Hoge Raad voor die principiƫle rechtsvraag: wie is de baas? Ouwehand vult aan: ga niet in beroep maar aan de slag. Maar Mulder (CDA) wil het kabinet de tussenstap van hoger beroep wel gunnen, want dat gaat volgens haar vooral over de inhoudelijke argumentatie. Mansveld en Kamp betwisten inhoudelijk een aantal van de door de rechter gehanteerde feiten en uitgangspunten en achten daarom hoger beroep noodzakelijk.
Maak haast met maatregelen voor CO2-reductie
Het vonnis van de rechter moet onmiddellijk worden uitgevoerd, los van een eventueel hoger beroep. Smaling (SP) roept het kabinet op om van dit "kantelpunt naar groene groei" gebruik te maken. Van Tongeren, Van Veldhoven en Dik willen snel een lijst van aanvullende maatregelen, want anders is de voorgeschreven CO2-vermindering niet haalbaar in 2020. Maar Kamp wijst erop dat voor aanvullende maatregelen nader onderzoek nodig is naar de praktische en juridische uitvoerbaarheid en het maatschappelijk draagvlak. Madlener (PVV) wil in ieder geval voorkomen dat een te snelle vermindering van CO2-reductie leidt tot verlies aan welvaart.
De Kamer stemt op 29 september over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.