Interpellatiedebat over een uitgezette Bahreinse asielzoeker die tot levenslang is veroordeeld
21 maart 2019, interpellatie - Heeft Nederland de Bahreinse asielzoeker Ali Mo-hammed al-Showaikh onterecht uitgezet? De Kamer voert een interpellatiedebat met staatssecretaris Harbers (Justitie en Veiligheid).
Al-Showaikh vroeg in 2017 asiel aan in Nederland omdat hij bang was voor vervolging in Bahrein. Zijn aanvraag werd afgewezen en in oktober 2018 werd hij teruggestuurd naar Bahrein. Daar werd hij tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld, zonder eerlijk proces. Nederland heeft zich volgens Amnesty International met het terugsturen van Al-Showaikh schuldig gemaakt aan een ernstige mensenrechtenschending.
Non-refoulement
Asielzoekers en vluchtelingen mogen niet worden teruggestuurd naar een land waar zij vervolging moeten vrezen. Dit principe van non-refoulement is vastgelegd in het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Heeft Nederland zich hieraan gehouden?
Het principe van non-refoulement is geschonden, denkt Van Dijk (SP). Ook Voordewind (ChristenUnie) en Van Ojik (GroenLinks) betogen dat er aanwijzingen waren om te denken dat de Bahreinse asielzoeker gevaar zou lopen bij terugkeer.
De IND en de rechter hadden geen reden om te voorzien dat Al-Showaikh te vrezen had voor vervolging, stelt Harbers. De informatie die een asielzoeker in de procedure verstrekt, is vertrouwelijk. Daarom kan de staatssecretaris niet op een individuele zaak ingaan. Bovendien toetst niet de politiek een beslissing van de IND, zo valt Becker (VVD) hem bij, maar de rechter.
Onderzoek
Moet er een onafhankelijk onderzoek komen naar de rol van de IND bij de uitzetting van Al-Showaikh? Voordewind (ChristenUnie), Van Dijk (SP) en Groothuizen (D66) dringen daarop aan. Van Ojik (GroenLinks) trekt het breder: onderzoek alle gevallen waarin een teruggestuurde asielzoeker te maken krijgt met arrestatie, detentie of mishandeling.
Staatssecretaris Harbers zal de Inspectie Justitie en Veiligheid vragen onderzoek te doen naar alle processtappen in deze casus en de informatiepositie van de IND.
Wrang en hypocriet, zo noemt Fritsma (PVV) het verzoek van andere woordvoerders om een onderzoek naar mogelijke fouten in de zaak van de Bahreinse asielzoeker. Hij zou liever zien dat er onderzoek wordt gedaan naar het verstrekken van verblijfsvergunningen aan Syrische terroristen.
De Kamer stemt op 26 maart over de ingediende moties.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk debatten terug via Debat Gemist