Internaten en jeugdverblijven onder gemeentelijk toezicht
18 juni 2015, wetsvoorstel - Minister Asscher (Sociale Zaken) krijgt steun voor zijn voorstel om particuliere jeugdverblijven, waaronder moskee-internaten, onder gemeentelijk toezicht te brengen.
De politieke en maatschappelijke discussie over Turks-Nederlandse moskee-internaten was de aanleiding om particuliere jeugdverblijven onder gemeentelijk toezicht te brengen. Tot nu toe was dat voor dit soort instellingen, waar bijvoorbeeld ook een internationale school onder kan vallen, nog niet geregeld. Het is goed dat nu transparanter wordt wat daar gebeurt, zegt Yücel (PvdA), en dat er indien nodig kan worden ingegrepen. Maar Kuzu (GrKÖ) hekelt Asschers wetsvoorstel, dat in zijn ogen getuigt van wantrouwen tegen moslims. De Graaf (PVV), die de moskee-internaten liever zou sluiten, heeft een andere invalshoek: het wetsvoorstel is nodig door de islamitische massa-immigratie.
Integratie is geen doelstelling van de wet
Het doel van het toezicht op jeugdverblijven is om de (sociale) veiligheid en het welzijn van de daar verblijvende kinderen te waarborgen, stelt Asscher, en niet het bevorderen van integratie. Van Weyenberg (D66) steunt die lijn. Maar Karabulut (SP) bevreemdt het, aangezien het toezicht vooral gericht zal zijn op mono-etnische Turks-Nederlandse moskee-internaten. Ook Potters (VVD) zou liever zien dat het wetsvoorstel expliciet de integratie zou bevorderen. Het toezicht waarborgt de "ongestoorde ontwikkeling" van kinderen, reageert Asscher, en in dat licht wordt wel degelijk bezien of integratie wordt belemmerd. Neem dan "actief burgerschap en sociale integratie" op in de wettelijke kwaliteitsvoorschriften, suggereert Heerma (CDA).
Evenwicht tussen toezicht en keuzevrijheid ouders
Met zijn wetsvoorstel zoekt Asscher het evenwicht tussen het recht van ouders om kinderen op hun eigen manier op te voeden en het recht van kinderen op veiligheid en welzijn. Kuzu vreest echter dat particuliere initiatieven sneuvelen door overregulering. Zo vindt hij het, net als Bisschop (SGP) en Van Weyenberg, niet nodig gemeenten te verplichten om jeugdverblijven jaarlijks te bezoeken. Karabulut wil een aantal zaken juist strikter regelen, onder andere door de meldplicht te vervangen door een vergunningplicht. Instellingen die zich niet aan die plicht houden, zouden volgens De Graaf direct moeten worden gesloten.
De Kamer debatteerde eerder op 17 juni 2015 over het toezicht op jeugdverblijven. De stemming over het wetsvoorstel en de moties vindt plaats op 23 juni.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.