Integratieonderdeel SZW-begroting besproken

18 november 2019, begroting - De Kamer bespreekt met minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de begrotingsonderdelen over integratie en maatschappelijke samenhang.

Staan voor een samenleving waarin iedereen meetelt en meedoet, liefst door middel van werk, want dat is de sleutel tot succes. Zo vat minister Koolmees de inzet van het kabinet op het integratieonderdeel van de begroting samen. Tegelijkertijd ziet de minister zorgen in de samenleving over "uitsluiting, discriminatie en vooral polarisatie".

Immigratie en integratie

Nederland is een migratieland geworden, zegt Becker (VVD): bijna een kwart van de inwoners is een migrant van de eerste of tweede generatie. In deze diversiteit schuilt een grote kracht, vindt Van den Berge (GroenLinks). Hij waarschuwt politici niet bij te dragen aan verruwing in het integratiedebat.

Horen, zien en zwijgen is het devies van het kabinet bij de integratie- en assimilatieproblematiek, terwijl de "islamitische olifant" doorgroeit, zegt De Graaf (PVV). Hij wil inzetten op de-islamisering om de samenhang in de samenleving te herstellen.

Immigratie is een noodzaak voor de komende jaren om vacatures te vervullen, woningen te bouwen en te helpen in de zorg, analyseert Kuzu (DENK). Omarm daarom diversiteit en trek flink de portemonnee voor de begeleiding van nieuwkomers.

Inburgering

Vanaf 1 januari 2021 moet een nieuw stelsel meer lokaal maatwerk bieden en het inburgeringsproces versnellen. Gemeenten krijgen meer taken en verantwoordelijkheden.

Er is nog veel gesteggel met de gemeenten over financiering en inrichting van het nieuwe stelsel, is Jasper van Dijk (SP) opgevallen. En beschikken de gemeenten wel over voldoende expertise? Wellicht moet er geld bij, suggereert hij.

Ik heb begrip voor de zorgen van de gemeenten, zegt minister Koolmees. Hij is op zoek naar extra middelen, maar wil tegelijkertijd bekijken of gemeenten hun nieuwe takenpakket niet te ruim opvatten.

Becker (VVD) vraagt aandacht voor de afhankelijke positie van vrouwen met een migratieachtergrond, die hun integratie belemmert. Gijs van Dijk (PvdA) ziet in de praktijk dat gemeenten vaak mannelijke statushouders aan werk helpen, maar dat hun vrouw daarna thuis blijft zitten.

Slootweg (CDA) hoopt dat kansrijke asielzoekers in afwachting van een verblijfsvergunning eerder mogen beginnen met werken en de taal leren. Er is bij deze groep nog veel onbenut arbeidspotentieel, zo valt Paternotte (D66) hem bij: slechts 1 à 2 procent van de asielzoekers krijgt een tewerkstellingsvergunning.

De echte oplossing is volgens minister Koolmees het terugdringen van doorlooptijden, zodat asielzoekers echt kunnen beginnen met inburgeren.

Racisme

Gijs van Dijk (PvdA), Paternotte (D66), Kuzu (DENK) en Jasper van Dijk (SP) vragen aandacht voor een racistisch incident tijdens een voetbalwedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior. Onaanvaardbaar in Nederland, zo noemt Koolmees de gebeurtenissen. De betrokken ministeries van Justitie, VWS en SZW bekijken momenteel wat er precies is gebeurd en wat het kabinet kan doen tegen racisme in de sport. De Kamer wordt daar later over geïnformeerd.

De Kamer stemt op 26 november over de tijdens dit debat ingediende moties. Over de begroting wordt op 3 december gestemd.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist