Initiatiefwetsvoorstel voldoende betaalbare woningen afgerond

7 juni 2022, initiatiefwetsvoorstel – Nijboer (PvdA), Bromet (GroenLinks) en Beckerman (SP) lichten hun voorstel toe om de voorraad sociale huurwoningen op peil te houden.

De wachttijden voor een sociale huurwoning zijn opgelopen van zes jaar naar soms wel vijftien jaar. Tegelijkertijd worden steeds meer sociale huurwoningen verkocht, geliberaliseerd of gesloopt. Dat is volgens Nijboer aanleiding voor de drie linkse oppositiepartijen om met een initiatief te komen. Zij willen dat er voor elke sociale huurwoning die verdwijnt in principe een nieuwe terugkomt.

Regie rijksoverheid

Gemeentebesturen en corporaties gaan over de sociale huurwoningen in hun gebied. Bromet vindt meer landelijke regie gewenst om betaalbare woningen te realiseren. Met het initiatief komen gemeenten daar niet meer onderuit. Leijten (SP) sluit zich daarbij aan: in bijvoorbeeld buurgemeenten van grote steden is het aandeel sociale huurwoningen laag, terwijl er veel vraag naar is. Dat bewijst dat het probleem een landelijke aanpak vraagt.

Neutrale positie

Minister De Jonge van Volkshuisvesting treedt tijdens de wetsbehandeling op als adviseur van de Kamer. Het kabinet neemt een "neutrale positie" in over het initiatief. Dat verbaast Mutluer (PvdA). Zou de minister het voorstel niet gewoon moeten omarmen, omdat het aansluit bij de ambities van het kabinet?

De minister onderschrijft het doel, namelijk voldoende betaalbare woningen, maar plaatst vraagtekens bij het nut van een verplichting. Die zou ten koste kunnen gaan van de vrijheid van gemeenten om wijken waar dat nodig is te herstructureren en sociale huurwoningen te slopen.

De Jonge wijst ook op een kentering: tussen 2015-2018 daalde het aantal sociale huurwoningen weliswaar, maar inmiddels komen er weer nieuwe bij. Maar Van Baarle (DENK) vindt dat "voor de muziek uitlopen". Er is volgens hem nog geen onomstotelijk bewijs dat de dalende trend is gekeerd.

Ontheffing

Brand. Verkrotting. Bevolkingskrimp. Beckerman noemt een aantal redenen waarom corporaties tot sloop zouden mogen overgaan. Wel zou bij woningen in slechte staat eerst moeten worden gedacht aan renovatie, ook met het oog op het milieu.

Corporaties kunnen volgens het wetsvoorstel een ontheffing aanvragen om een sociale huurwoning terug te moeten bouwen. Geurts (CDA) wijst op bezwaar en beroep die tegen deze ontheffing kunnen worden aangetekend. Activisten zouden die bezwaarmogelijkheid kunnen gebruiken om woningbouw te belemmeren.

Nijboer vindt dat daarmee te veel een karikatuur van de wet wordt gemaakt. De bedoeling blijft dat in een gemeente het aantal sociale huurwoningen gelijk blijft. Als er ergens een sociale huurwoning wordt weggehaald, zou die elders weer moeten worden gebouwd.

De Kamer sprak eerder op 8 maart over het initiatiefwetsvoorstel. Zij stemt er op 14 juni over, net als over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook: