Initiatiefwetsvoorstel raadplegend referendum Nederlands EU-lidmaatschap

27 maart 2024, initiatiefwetsvoorstel – Nederlanders moeten zich kunnen uitspreken over het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie, vindt Van Houwelingen (FVD). De Kamer debatteert over zijn initiatiefwetsvoorstel om hierover een raadplegend referendum te houden.

"Zou Nederland lid moeten blijven van de Europese Unie of zou Nederland uit de Europese Unie moeten treden?" Deze vraag wil Van Houwelingen in een referendum voorleggen. Het lidmaatschap van de EU heeft vergaande gevolgen voor Nederland en gaat gepaard met de overdracht van soevereiniteit. Nederlanders hebben het recht om zich daarover uit te spreken, vindt de initiatiefnemer.

Referenda

Referenda zijn een goed middel om beleid beter te laten aansluiten bij wensen uit de samenleving, vindt Van Nispen (SP). Maar hij ziet zelf veel meer in een correctief bindend referendum, waarvoor zijn partij een eigen initiatiefwetsvoorstel heeft ingediend. Daarbij ligt het initiatief bij burgers en niet, zoals bij een raadplegend referendum, bij de overheid. Complexe vragen en gevolgen kun je niet reduceren tot een simpele ja-neevraag, meent Dassen (Volt). Hij is dan ook tegen het houden van referenda.

EU

Nederland kan niet zonder een sterk Europa, benadrukt Paternotte (D66): met een nexit zouden we onszelf in de voet schieten. Hij noemt de EU onze "levensader" voor de bescherming van vrijheid en welvaart. Van Campen (VVD) betoogt dat de Europese samenwerking heeft gezorgd voor vrede en welvaart. Nederland profiteert volgens hem als handelsland van de open grenzen binnen de EU.

Een nexit is een no-go, beklemtoont Uitermark (NSC). Het is voor haar ondenkbaar om uit de EU te stappen. Dat zou zorgen voor grote problemen met de economie en de rechtsbescherming. De vraag moet niet zijn óf we verdergaan, zegt ze, maar hóe we verdergaan met Europa.

Stapje voor stapje is een continentale superstaat opgebouwd, stelt Baudet (FVD), waarbij de macht van de lidstaten steeds kleiner is geworden. Er is in zijn ogen een antidemocratische EU-machinerie ontstaan die niemand meer in de hand heeft en die niemand meer kan veranderen.

Rusland

Er is Rusland alles aan gelegen om tweespalt te zaaien in Europa, waarschuwt Klaver (GroenLinks-PvdA). Het indienen van een initiatiefwetsvoorstel door FVD om de Europese Unie te verlaten, werkt volgens hem daarom "ondermijnend". Het zou om die reden ook niet zo mogen zijn dat een mogelijke, toekomstige coalitiepartij als de PVV dit steunt, vindt hij.

Het debat over het initiatiefwetsvoorstel wordt op een later moment voortgezet met de reactie van de indiener op de inbreng van de Kamer.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct