Initiatiefwetsvoorstel opname EU in Grondwet
9 december 2020, initiatiefwetsvoorstel - D66'ers Verhoeven en Jetten willen dat het Nederlandse lidmaatschap van de EU in de Grondwet wordt vastgelegd. De Kamer bespreekt hun initiatiefwetsvoorstel dat dit regelt.
Met het opnemen van het EU-lidmaatschap in de Grondwet erkennen we het belang ervan voor de nationale rechtsorde, vinden de initiatiefnemers. Ze willen ook dat in de wet geregeld wordt hoe het parlement betrokken is bij besluitvorming van de Europese Unie over wetgeving en verdragen.
Grondwet
Hoe je ook tegen de EU aankijkt, zegt Schonis (D66), we worden er allemaal mee geconfronteerd dat we lid zijn. De Unie heeft volgens hem een grote invloed op het dagelijks leven van burgers. Daarom is het in zijn ogen logisch om het lidmaatschap in de Grondwet te verankeren.
We hebben een substantieel deel van onze welvaart te danken aan de samenwerking binnen de EU, zegt Van Ojik (GroenLinks). Bovendien is de EU belangrijk als waardengemeenschap, heeft de Europese samenwerking grote geopolitieke betekenis en is de Unie nodig om grensoverschrijdende problemen effectief aan te pakken. Hij is dan ook positief over het initiatiefwetsvoorstel.
Wat verandert er wezenlijk met het opnemen van de EU in de Grondwet? Van Helvert (CDA) vraagt zich dat af. Ook Van der Graaf (ChristenUnie) en Van Gent (VVD) zijn er nog niet van overtuigd dat het initiatiefwetsvoorstel toegevoegde waarde heeft. Waarom zouden we de EU wel in de Grondwet opnemen en de VN en de NAVO niet?
Een neoliberale monocultuur. Dat is wat er volgens Van Raak (SP) van de EU is geworden na het Verdrag van Maastricht. In die vorm moeten we de EU volgens hem niet in de Grondwet willen opnemen. Hij pleit voor samenwerking die recht doet aan de veelvormigheid van Europa.
Uittreding
Door het lidmaatschap van de EU in de Grondwet vast te leggen wordt het lastiger om uit de Unie te treden. Daarvoor is dan een grondwetswijziging in twee lezingen nodig en een tweederdemeerderheid in het parlement.
We moeten zo snel mogelijk uit de EU, vindt Bosma (PVV). Hij is er dan ook tegen om dit veel moeilijker te maken. Door het lidmaatschap in de Grondwet op te nemen wordt het volgens hem onmogelijk om via een referendum de Unie te verlaten.
Van der Staaij (SGP) is voor samenwerken in Europa, maar dat hoeft van hem niet per se binnen de EU. Als er gekozen wordt voor verdere Europese integratie, moet Nederland volgens hem overwegen om eruit te stappen. Opname in de Grondwet werpt daarvoor een te hoge drempel op.
De initiatiefnemers reageren op een later moment op de inbreng van de woordvoerders.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct