Initiatiefwetsvoorstel invoering minimumuurloon
9 september 2020, initiatiefwetsvoorstel - Het minimumloon moet niet per maand maar per uur worden vastgesteld, vindt Gijs van Dijk (PvdA). Met zijn initiatiefwetsvoorstel verhoogt hij tegelijkertijd het minimumloon.
In tegenstelling tot veel andere landen heeft Nederland geen minimumuurloon maar een minimumloon per maand. Doordat het aantal werkuren bij een fulltimebaan per sector verschilt, is het minimumuurloon niet overal gelijk. Gijs van Dijk wil daar een einde aan maken door een minimumuurloon in de wet op te nemen.
Er is brede steun voor het idee van een minimumuurloon. Dit is volgens veel woordvoerders eerlijker, transparanter en eenvoudiger te controleren. Wel is er discussie over de vraag of het minimumloon verhoogd moet worden.
Hoger minimumloon
Initiatiefnemer Gijs van Dijk kiest ervoor uit te gaan van een werkweek van 36 uur. Dit betekent dat het minimumuurloon zal stijgen in sectoren die een werkweek hebben van 38 of 40 uur. Dit helpt de groeiende groep werkende armen, zegt Nijboer (PvdA).
Jasper van Dijk (SP) vindt het initiatiefwetsvoorstel een goede eerste stap, maar hij stelt dat er meer moet gebeuren. Het minimumuurloon zou volgens hem moeten stijgen van ruim €10 naar €14.
Het is evident dat het minimumloon omhoog moet, zegt Smeulders (GroenLinks). Het is volgens hem nu onvoldoende om rond te komen, waardoor mensen een beroep moeten doen op toeslagen en andere regelingen. Ook Van Brenk (50PLUS) pleit voor een structurele verhoging, maar er moet volgens haar wel worden gekeken naar gevolgen voor de werkgelegenheid.
Belastingen en toeslagen
De discussie over het minimumloon moet in een breder perspectief worden gevoerd, vindt Palland (CDA). Ook de belastingdruk en de toeslagen bepalen namelijk hoeveel iemand te besteden heeft.
Van Weyenberg (D66) en Bruins (ChristenUnie) hebben eerder al gepleit voor herziening van het bestaande stelsel van belastingen en toeslagen. Verhoging van het minimumloon moet volgens hen dan ook in dat licht worden bezien.
Coronacrisis
Is het wel verstandig om het minimumloon te verhogen in een tijd waarin veel bedrijven het al moeilijk hebben door de coronacrisis? Stoffer (SGP) betwijfelt dat. De initiatiefnemer zit er qua timing helemaal naast, betoogt Tielen (VVD). Het is volgens haar geen goed idee om tijdens een economische crisis de kosten voor werkgevers te verhogen, ook omdat dit kan leiden tot het verlies van banen.
Het debat gaat op een later moment verder met de reactie van de initiatiefnemer en minister Koolmees (Sociale Zaken).
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct