Initiatiefwetsvoorstel beloning bankbestuurders

24 april 2019, initiatiefwetsvoorstel - Met een initiatiefwetsvoorstel willen Snels (GroenLinks), Van Dijck (PVV), Leijten (SP), Nijboer (PvdA), Van Raan (PvdD), Van Rooijen (50PLUS) en Azarkan (DENK) de beloningsregels voor bankbestuurders aanscherpen.

Het initiatiefwetsvoorstel regelt dat duidelijker wordt vastgelegd wat onder de vaste beloning van bankbestuurders wordt verstaan. Ook moet de minister van Financiën een instemmingsrecht krijgen bij het vaststellen van die vaste beloning bij systeembanken. Dat zijn commerciële banken die van wezenlijk belang zijn voor het monetair systeem en het geldverkeer.

De afgelopen jaren is gebleken dat zelfregulering in de financiële sector niet altijd werkt, concludeert initiatiefnemer Snels. Daarom moet de wetgever volgens hem strengere eisen stellen. Hij krijgt bijval van verschillende woordvoerders.

  • Van der Lee (GroenLinks): we moeten dit eens en voor altijd goed regelen

  • Alkaya (SP): strengere regels zijn nodig omdat private en publieke belangen bij banken door elkaar lopen

  • Van Dijk (PvdA): de politiek moet duidelijke grenzen stellen

Het initiatiefwetsvoorstel is geen stap in de goede richting, vindt minister Hoekstra (Financiën). In zijn rol als adviseur van de Kamer ziet hij fundamentele bezwaren. Het voorstel grijpt volgens hem in op het eigendomsrecht en kan ertoe leiden dat de minister van Financiën op de stoel van de commissarissen of de toezichthouders gaat zitten.

Draagvlak en willekeur

Banken moeten bij het vaststellen van een beloningsvoorstel rekening houden met het maatschappelijke draagvlak, zo vinden de initiatiefnemers. Daarom moeten ze overleggen met aandeelhouders, ondernemingsraden en andere stakeholders.

Als het initiatiefwetsvoorstel wordt ingevoerd, moet de minister van Financiën beoordelen of er voldoende maatschappelijk draagvlak is. Leidt dit niet tot willekeur? Sneller (D66) en Ronnes (CDA) maken zich daar zorgen over en minister Hoekstra sluit zich daarbij aan.

De minister krijgt een ongeclausuleerde bevoegdheid, stelt Van der Linde (VVD), waardoor banken niet weten waar ze aan toe zijn. Bruins (ChristenUnie) waarschuwt voor "spelgedrag". Hij vreest dat banken hun beloningsvoorstellen laten afhangen van wie minister van Financiën is of wordt.

Van der Lee (GroenLinks) doet een suggestie om willekeur te voorkomen: gebruik de gemiddelde stijging van beloningen bij beurgenoteerde bedrijven als benchmark. Als banken daarvan afwijken, hebben ze volgens hem iets uit te leggen.

We kunnen het niet laten bij morele verontwaardiging over excessieve beloningen alleen, zegt Snels. Als de regels niet worden aangescherpt, kan de politiek met lege handen komen te staan, meent hij. Daarom is de "noodrem" van het initiatiefwetsvoorstel nodig. Daarmee krijgt de minister van Financiën volgens hem de rol van scheidsrechter die beoordeelt of regels zijn gevolgd.

Definitie vast salaris

In het vaste salaris zouden geen variabele beloningen zoals aandelen meer mogen zitten. Initiatiefnemer Snels wil deze regel invoeren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt volgens hem dat het beter is om dit soort op de korte termijn gerichte "foute financiële prikkels" uit de vaste beloning te halen.

Kunnen we de verkeerde financiële prikkels niet weghalen door bestuurders te verplichten om aandelenpakketten langer aan te houden? Ronnes (CDA) doet deze suggestie als alternatief voor het initiatiefwetsvoorstel en krijgt daarvoor steun van Sneller (D66). Je matigt zo de negatieve prikkels, erkent Snels, maar neemt ze niet volledig weg.

Reikwijdte

Waarom krijgt de minister van Financiën alleen bij systeembanken een instemmingsrecht bij de beloningen van bestuurders? Alkaya (SP) wil dat ook kleinere banken hieronder komen te vallen.

De minister van Financiën is verantwoordelijk voor het goed functioneren van het financiële systeem, antwoordt initiatiefnemer Snels (GroenLinks). Daarom heeft de wetgever in zijn ogen een extra verantwoordelijkheid om systeemrelevante banken goed te controleren.

De Kamer sprak eerder op 26 maart over het initiatiefwetsvoorstel. Zij stemt erover op 14 mei.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist