Initiatiefvoorstel raadplegend referendum EU-lidmaatschap afgerond

30 mei 2024, initiatiefwetsvoorstel – Van Houwelingen (FVD) wil dat Nederlanders zich in een raadplegend referendum kunnen uitspreken over het lidmaatschap van de Europese Unie. De Kamer debatteert over zijn initiatiefwetsvoorstel.

Er heeft een sluipende overdracht van bevoegdheden naar de Europese Unie plaatsgevonden, stelt Van Houwelingen. En dat heeft volgens hem de Nederlandse soevereiniteit en democratie ondermijnd. Stap voor stap wordt Nederland zo een provincie van een nieuwe staat in wording, de EU. Crises worden in zijn ogen aangegrepen om de Nederlandse staatsmacht steeds verder uit te hollen.

Referendum

Willen Nederlanders dit wel? Van Houwelingen betoogt dat ze zich nooit hebben kunnen uitspreken over soevereiniteitsoverdracht aan de EU. Door die overdracht hebben ze steeds minder invloed op de toekomst van hun eigen land. Het is volgens hem daarom belangrijk dat er een referendum komt over het verlaten van de EU.

Baudet (FVD) deelt de visie van Van Houwelingen op de EU. Maar ook mensen die juist positief denken over de Unie, zouden volgens hem het houden van een referendum moeten steunen. Het gaat namelijk om een principiële keuze, het overdragen van soevereiniteit, met grote gevolgen voor de toekomst van ons land.

Van Nispen (SP) is voor het houden van referenda, maar dan wel correctief bindende referenda die van onderop worden georganiseerd. De SP heeft daarvoor een eigen initiatiefwetsvoorstel ingediend.

Advies minister

De EU heeft gezorgd voor vrede, veiligheid en toegenomen welvaart, zegt minister De Jonge (Binnenlandse Zaken) in zijn rol als adviseur van de Kamer. De toekomst van Nederland ligt volgens hem in Europa.

Het kabinet heeft "zwaarwegende bezwaren" tegen het houden van een referendum over het Nederlands EU-lidmaatschap. Het parlement is de primaire actor in de Nederlandse representatieve democratie, benadrukt de minister, en beslist daarom over de positie van ons land in de EU. De besluiten tot overdracht van bevoegdheden zijn volgens hem bovendien democratisch tot stand gekomen.

Op 27 maart was de eerste termijn van de Kamer. De stemming over het initiatiefwetsvoorstel is op 4 juni.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort.
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct.