Huisvesting asielzoekers belangrijk onderwerp bij begroting
7 oktober 2015, begroting - De Kamer bespreekt de begroting van minister Blok (Wonen en Rijksdienst). Een belangrijk punt is het tekort aan betaalbare huurwoningen, onder andere door de stijging van het aantal asielzoekers.
Hoe huisvesten we op korte en langere termijn de grote stroom asielzoekers uit onder andere Syrië? Doe wat nodig is en laat geen mogelijkheid onbenut, is de oproep van Koolmees (D66). Plaats meerdere statushouders in één woning, suggereert Ronnes (CDA), en betrek particuliere verhuurders bij de oplossing van het probleem. De Vries (PvdA) pleit voor het bouwen 700.000 woningen op langere termijn en 100.000 tijdelijke woningen binnen twee jaar om te voorkomen dat de wachtlijsten oplopen. De "immigratieramp" vraagt om sluiting van de grenzen, vindt Madlener (PVV).
Tekort aan sociale huurwoningen
Het beleid van opeenvolgende kabinetten heeft gezorgd voor steeds langere wachtlijsten voor goedkope huurwoningen, stelt Voortman (GroenLinks). Daarmee is SP'er Bashir het eens. Hij pleit voor het bouwen van extra woningen, het vervangen van de verhuurderheffing door een investeringsplicht voor woningcorporaties en het stoppen met de verkoop van sociale huurwoningen. Door verkoop van woningen krijgen corporaties juist geld voor nieuwbouw, werpt Van der Linde (VVD) tegen. Hij ziet meer in een effectievere aanpak van illegale onderhuur. Koolmees en Schouten (ChristenUnie) benadrukken het belang van doorstroming, die lijkt te stokken. Een actieplan ouderenhuisvesting is nodig, zegt Krol (50PLUS), om in te spelen op de vergrijzing.
Druk op sociale huurmarkt door stijgend aantal asielzoekers
Het opengrenzenbeleid zorgt voor grote problemen, stelt Madlener, die een einde wil maken aan de voorrang van erkende asielzoekers bij toewijzing van huurwoningen. Ook Krol wil af van die voorrang, maar vraagt wel om "humane huisvesting". We blazen onze welvaartsstaat op als we elke nieuwkomer toegang geven tot onze voorzieningen, zegt Van der Linde. Hij wil asielzoekers buiten het systeem van sociale huisvesting te houden, bijvoorbeeld door ze onder te brengen in leegstaande (overheids)gebouwen. Schouten pleit voor kleinschalige huisvesting in plaats van massale opvang van asielzoekers, zodat er voldoende draagvlak blijft. Problemen met de leefbaarheid moeten worden voorkomen, vult Bisschop (SGP) aan.
Aandacht voor woningmarkt krimpgebieden
Is er voldoende aandacht voor de problemen op de woningmarkt in krimpgebieden? Ronnes heeft daar grote twijfels over: de rijksoverheid lijkt zich terug te trekken. Door prijsdalingen staan veel woningen onder water, stelt De Vries vast, die vreest voor verkrotting als woningeigenaren in financiële problemen komen. Volgens hem is hier een rol weggelegd voor woningcorporaties. Onafhankelijk Kamerlid Van Vliet is het daarmee eens en wil dat stimuleren door de al bestaande investeringskorting op de verhuurderheffing te verruimen.
Verduurzaming gebouwen is belangrijk
Van het energiegebruik komt 40% voor rekening van gebouwen. Die moeten worden verduurzaamd, bijvoorbeeld door isolatie of het plaatsen van zonnepanelen, om de doelstellingen uit het energieakkoord te halen. De minister moet zijn schouders er meer onder zetten, benadrukt De Vries, die bang is voor vertraging. Het tempo moet fors omhoog, vinden ook Schouten en Voortman. Er wordt nog te weinig gebruikgemaakt van het Nationaal Energiebespaarfonds, constateert Ronnes.
Het debat over de begroting Wonen en Rijksdienst gaat op 8 oktober verder met het antwoord van de minister op de eerste termijn van de Kamer
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.