Hoge topinkomens ouderenzorg onder vuur
4 februari 2015, debat - Doet het kabinet voldoende om de topinkomens in de ouderenzorg te beperken? De oppositie heeft daar twijfels over en spreekt staatssecretaris Van Rijn (Welzijn) erop aan.
Uit onderzoek van vakbond FNV blijkt dat de topinkomens in de ouderenzorg in 2013 met 19% zijn gestegen. Bestuurders tonen een gebrek aan normbesef, betoogt Leijten (SP). Ze zijn bezig met het vullen van hun zakken, zegt Gerbrands (PVV), terwijl ze zich zouden moeten richten op het verbeteren van de zorg. Het is ongewenst dat de topinkomens stijgen, vinden Kerstens (PvdA) en Krol (50PLUS), terwijl thuiszorgmedewerkers fors moeten inleveren of zelfs hun baan verliezen. Onmatige inkomens in de (semi)publieke sector zijn maatschappelijk onwenselijk, reageert Van Rijn. Schut (VVD) sluit zich daarbij aan: het gaat om premiegeld van verzekerden.
Strengere salarisnormen gaan voor de zorg later in
Per 1 januari 2015 zijn de normen voor topinkomens in de (semi)publieke sector aangescherpt: een ministerssalaris wordt het maximum. Maar minister Schippers (Volksgezondheid) heeft besloten om hiervoor in de zorg meer tijd te nemen. Het graaien gaat dus gewoon door, concludeert Van Toorenburg (CDA). Er is overleg nodig met de sector, zegt Van Rijn, om de nieuwe salarisstaffels vast te stellen. Schut heeft daar begrip voor: zorgvuldigheid is nodig om juridische procedures te voorkomen. Kerstens spoort het kabinet wel aan om haast te maken. Het kan per 1 maart geregeld zijn, denkt Leijten.
De Kamer stemt 10 februari over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.