Harmonisatie visumbeleid binnen het Koninkrijk

9 juni 2016, wetsvoorstel - Met de Rijksvisumwet wil minister Koenders (Buitenlandse Zaken) het visumbeleid binnen het Koninkrijk eenvormiger maken. Maar de vertegenwoordigers van Aruba willen dat de Koninkrijkslanden zelf verantwoordelijk blijven.

Tot nu toe bepalen de landen binnen het Koninkrijk, Nederland, Curaçao, Aruba en Sint-Maarten, hun eigen visumbeleid. Maar volgens Koenders is het visumbeleid, zoals het vaststellen van een lijst met visumplichtige landen, een instrument van het buitenlands beleid en daarom een zaak van het Koninkrijk. Het is efficiënt om met de Rijksvisumwet het visumbeleid beter af te stemmen, vinden Van Laar (PvdA) en Ten Broeke (VVD), bijvoorbeeld bij de aanpak van illegale immigratie. Daar sluit De Roon (PVV) zich bij aan, maar hij wil expliciet in de wet laten opnemen dat visa voor het Caribisch deel van het Koninkrijk niet gelden voor het land Nederland.

Bijzonder gedelegeerden wijzen op economisch belang toerisme

Het toerisme is van groot economisch belang voor de Caribische landen binnen het Koninkrijk. In dat licht zouden de bijzonder gedelegeerden van Aruba Herdé, Thijssen en Bikker en gevolmachtigd minister Boekhoudt liever zien dat het visumbeleid een landsaangelegenheid blijft. Als de Rijksvisumwet er wel komt, willen ze visumverlening makkelijker maken door het elektronisch aanvragen van visa mogelijk te maken. Verder pleiten ze voor mediation bij geschillen over het visumbeleid. Maar Ten Broeke, Van Laar en De Roon vinden het niet nodig om dit in de wet te regelen: bemiddeling is toch altijd vrijwillig. Ook Koenders vindt het overbodig.

Zorgen over situatie Venezuela

De situatie in Venezuela is zowel economisch als politiek zeer instabiel. Illegale immigratie vanuit "het Noord-Korea van Zuid-Amerika" kan worden tegengegaan door invoering van een visumplicht, betoogt Ten Broeke. De Roon is het daarmee eens. Maar volgens Herdé en Van Laar houdt een visumplicht mensen niet tegen: ze komen gewoon met bootjes. Over de gevolgen van de situatie in Venezuela en de vluchtelingenstroom vindt intensief overleg plaats tussen de verschillende land(sdel)en binnen het Koninkrijk, verzekert Koenders.

De Kamer stemt 14 juni over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.