Grensregio's verdienen bijzondere aandacht

4 februari 2015, debat - In de grensregio's liggen economische en arbeidsmarktvraagstukken soms anders dan in de rest van Nederland. De Kamer spreekt hierover met minister Kamp (Economische Zaken).

In de Nederlandse grensregio's spelen specifieke problemen. Knelpunten liggen vooral op de arbeidsmarkt en rond arbeidsmobiliteit, maar bijvoorbeeld ook bij het wederzijds erkennen van diploma's. De werkloosheid in de grensregio's is relatief hoog. Toch is het niet makkelijk om als Nederlander in Duitsland aan de slag te gaan, terwijl daar wel vraag is naar arbeidskrachten. Schouten (ChristenUnie) vindt dat er actie moet worden ondernomen en roept het kabinet op te werken aan "banen voor vandaag en economisch herstel voor morgen". Daarnaast maken enkele woordvoerders zich zorgen om de grenseffecten van accijnsverhogingen.

Werken over de grens moet makkelijker worden

Een werkloze Nederlander moet ook in het buitenland aan de slag kunnen, vindt Van Veen (VVD). Toch is dat soms ingewikkeld. Volgens Mulder (CDA) moeten de drempels daarvoor weggenomen worden. Zo moeten diploma's makkelijker erkend worden. Schouw (D66) constateert dat vooral de "brij aan regels" grensoverschrijdend werken moeilijk maakt. Hij weet dat minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) werkt aan een grenseffectentoets om dit in kaart te brengen. Met het CDA hoopt hij dat de uitkomsten daarvan snel bekend worden. Onafhankelijk Kamerlid Van Vliet wijst erop dat het moeilijk is om goede informatie te vinden over werken over de grens, bijvoorbeeld over pensioen- en AOW-rechten. Kamp raadt mensen aan om op de overheidssite www.grensinfo.nl te kijken.

SP en PVV: accijnzen fataal voor ondernemers in de grensstreek

Graus (PVV) focust in het bijzonder op de grenseffecten van accijnzen. Hij ziet dat Nederlanders over de grens tanken, boodschappen doen, en sigaretten en drank kopen. De grensregio's lijden volgens hem onder de accijnsverhogingen. Ook Bashir (SP) ziet ondernemers in de grensstreek omvallen: de accijnsverhoging levert de schatkist wellicht wat extra op, maar is dat de ellende in de grensstreek waard? Groot (PvdA) wijst er echter op dat Duitsers en Belgen nog altijd meer in Nederland besteden dan Nederlanders in Belgiƫ en Duitsland. Minister Kamp bevestigt dat beeld en pleit ervoor "de realiteit in het oog te houden".

De Kamer stemt op 10 februari over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.