Gezondheidszorg volop in beweging
10 november 2016, begroting - De Kamer spreekt met minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn over de begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De veranderingen in de gezondheidszorg staan centraal.
Staan we met de zorg aan de rand van de afgrond? Volgens Schippers klopt die voorstelling van zaken absoluut niet. De zorg in Nederland is nog steeds van zeer hoog niveau, de groei is geremd en de beroepstrots is groot. "Ik ben enorm trots op onze prachtige gezondheidszorg." Knelpunt blijft wel de hoge werkdruk.
Met de veranderingen in de langdurige zorg zijn we op de goede weg, is het beeld van Van Rijn. Als "man van de nuance" wil hij misstanden benoemen én goede voorbeelden en perspectief voor de toekomst geven.
Omslag
Schippers schetst een belangrijke omslag in de gezondheidszorg die gaande is: de zorg wordt persoonlijker, komt dichter bij de zorgvragers en past zich aan mensen aan in plaats van andersom. Zij geeft hiervan diverse voorbeelden.
- er is veel keuzehulp op internet
- arts en patiënt overleggen samen over wat nodig of gewenst is
- de positie van zorgvragers in klachtenprocedures is versterkt
Kuzu (GrKÖ) vraagt speciale aandacht voor patiënten met een migrantenachtergrond.
Zorg naar de buurt
De zorg verschuift steeds meer van het ziekenhuis naar de wijk. Maar de acute zorg staat daar nog niet altijd op de rails. Daardoor komen met name kwetsbare ouderen toch weer bij de ziekenhuizen terecht, namelijk bij de spoedeisendehulpposten, ziet Bruins Slot (CDA).
Hebben ziekenhuizen geen mensen voor hun spoedeisende afdeling? Laat ze die dan maar ergens anders vandaan halen, betoogt Van Gerven (SP). Klever (PVV) wil dat er in ieder geval geen posten meer sluiten.
Inventariseer de problemen met de spoedeisendehulpposten voor eind 2016, suggereert Volp (PvdA). Dat gebeurt al, zegt Schippers, en er gaat al geld naar bekende knelpunten.
Toekomst: e-health
De minister ziet graag dat nieuwe technologie (e-health) natuurlijk onderdeel van de zorg wordt. Dit levert betere, goedkopere en patiëntvriendelijkere zorg op.
Volgens Arno Rutte (VVD) is het vaak lastig om e-health-initiatieven echt van de grond te krijgen. Bouwmeester (PvdA) vraagt aandacht voor mensen met goede ideeën die vastlopen. Laten we gewoon kijken wat we in de praktijk voor elkaar kunnen krijgen en vandaaruit zaken versnellen, is de insteek van Schippers.
Langdurige zorg
De langdurige zorg verandert zoals de gezondheidszorg in het algemeen verandert. Van Rijn noemt met name de verplaatsing van de zorg naar de huiskamer en de vergroting van de eigen rol en regie van zorgontvangers en zorgverleners. Agema (PVV) wil meer: wettelijke vastlegging van de verblijfsrechten van bewoners van zorginstellingen.
De staatssecretaris benadrukt de rol en waarde van mantelzorgers en het personeel in de veranderende langdurige zorg. Laat incidenten de waardering voor hen niet in de weg staan, bepleit hij. Zorg er dan ook voor dat het beroep van verpleegkundige of verzorgende in de verpleeghuissector aantrekkelijker wordt, is de oproep van Bergkamp (D66) en Krol (50PLUS). Van der Staaij (SGP) noemt in dit verband ook de "enorme werkdruk" in de verpleeghuizen.
Ingrijpen
Potters (VVD) vraagt om "snoeihard" ingrijpen van de staatssecretaris bij instellingen voor langdurige zorg waar het nog mis is. De inspectie is er niet voor niks en doet goed werk, reageert Van Rijn. Als alle bestaande bestuurlijke middelen niet helpen, wil Keijzer (CDA) een bestuursverbod voor bepaalde personen.
VN-gehandicaptenverdrag
Door goedkeuring van het VN-gehandicaptenverdrag is er nu een norm voor "algemene toegankelijkheid" van gebouwen, websites et cetera voor gehandicapten. In de wet staat dat die "geleidelijk" en "eenvoudig" moet worden ingevuld in lagere regelgeving. Niet alle woordvoerders hebben daar vertrouwen in.
- Voortman (GroenLinks) vreest "een zwakke invulling" van de norm
- Dik (ChristenUnie) zegt dat de regelgeving volgens geraadpleegde organisaties te vrijblijvend is
- Keijzer dringt aan op meer snelheid
De vereiste lagere regeling komt nog naar de Kamer, reageert Van Rijn, en daarin zullen alle reacties zijn verwerkt.
De Kamer debatteerde eerder op 9 november over de VWS-begroting. Zij stemt op 15 november over de ingediende moties en later dit jaar over de begroting.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.