Gezondheidszorg en rechten voor kwetsbare kinderen

27 maart 2025, debat - De KidsRights Index 2024 is aanleiding voor een debat met staatssecretaris Karremans (Jeugd, Preventie en Sport) over gezondheidszorg en rechten voor kwetsbare kinderen.

In 2022 stond Nederland nog op 4, maar in 2024 is ons land teruggezakt naar plek 19 van de KidsRights Index. Er is met name een achteruitgang bij de gezondheidzorg, onder andere door een afnemende vaccinatiegraad.

Kinderrechtenverdrag

Veel kinderen zitten thuis zonder onderwijs. Leerlingenvervoer en het onderwijs in justitiële inrichtingen zijn niet op orde. Hulpmiddelen voor kinderen met een beperking worden niet vergoed. Nederland heeft 30 jaar geleden het Kinderrechtenverdrag ondertekend, zegt Westerveld (GroenLinks-PvdA), maar wanneer gaan we kinderrechten echt serieus nemen?

Hoe kan het dat een land als Nederland zo laag scoort op kinderrechten? Bruyning (NSC) stelt vast dat het tot op de dag van vandaag ontbreekt aan een structurele inbedding van kinderrechten. Kinderrechten worden onvoldoende meegenomen in beleidsbeslissingen. En kwetsbare groepen krijgen niet altijd de ondersteuning die ze nodig hebben.

We moeten het Kinderrechtenverdrag in de praktijk brengen, erkent Karremans. Hij wijst op de jaarlijkse kinderrechtenconferentie die het ministerie organiseert. Verder heeft de Kinderombudsman vorig jaar een Kinderrechtentoets voor wetten en beleid geïntroduceerd.

Zorg

Te veel kinderen in Nederland krijgen niet de noodzakelijke gezondheidszorg en jeugdzorg, stelt Dobbe (SP) vast. Het gaat daarbij volgens haar met name om dakloze jongeren, kinderen van ouders zonder zorgverzekering, bijvoorbeeld omdat ze geen verblijfsvergunning hebben, en kinderen in de asielopvang.

Ook kinderen van onverzekerde ouders hebben recht op zorg, verzekert Karremans. En kinderen in asielzoekerscentra moeten worden voorzien van basisbehoeften. De minister van Asiel en Migratie kijkt volgens hem naar concrete maatregelen om hun situatie te verbeteren.

Kanttekeningen en vaccinatiegraad

Van den Hil (VVD) plaatst kanttekeningen bij de KidsRights Index. Er wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met onderwerpen als kindhuwelijken, de inzet van kinderen in gewapende conflicten en geweld tegen kinderen. Wel maakt ze zich zorgen over de dalende vaccinatiegraad onder kinderen in Nederland.

Ook Karremans is bezorgd over de vaccinatiegraad en over desinformatie op sociale media. Het heeft volgens hem weinig zin om vanuit de overheid, top-down te zeggen dat mensen hun kinderen moeten laten vaccineren. Wel lijkt de wijkgerichte aanpak in grote steden vruchten af te werpen.

De Kamer stemt op 1 april over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort.
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct.