Gemeenschap van goederen straks niet meer standaard
17 februari 2015, initiatiefwetsvoorstel - Niet het trouwen in gemeenschap van goederen, maar een beperkte versie daarvan zou de standaard moeten zijn. D66, PvdA en VVD stellen dit voor en de Kamer debatteert erover.
In Nederland trouw je standaard in gemeenschap van goederen. Alle bezittingen, het vermogen, maar ook de schulden worden dan gedeeld tussen de echtgenoten, al gelden er soms uitzonderingen voor erfenissen of giften. D66, PvdA en VVD willen met hun initiatiefwetsvoorstel een beperkte gemeenschap van goederen als nieuwe standaard realiseren. Daarbij blijven spullen, vermogens en schulden van vóór het huwelijk, en giften en erfenissen voortaan privé-eigendom. "Je deelt alleen wat je samen opbouwt. Dat is solidair en modern tegelijk", oordeelt Van Wijngaarden (VVD). De partijen die dit wetsvoorstel indienen vormen samen al een meerderheid. Vanuit de christelijke partijen en de SP komen echter nog veel bezwaren en vragen.
Kamermeerderheid vindt het tijd om te veranderen
Dit is een moderne wet, die beter past bij deze tijd, vindt Yücel (PvdA). Ook Van Wijngaarden en Bergkamp (D66) vinden dat het huwelijksvermogensrecht toe is aan vernieuwing. Mensen trouwen later en hebben dus vaak meer vermogen en spullen op het moment dat zij in het huwelijk treden. Ook zijn vrouwen zelfstandiger en hebben zij vaak meer vermogen dan vroeger. Daarnaast moeten we de realiteit onder ogen zien dat vier van de tien huwelijken eindigen in een echtscheiding en dat er veel samengestelde gezinnen zijn, vindt Bergkamp. Met het oog daarop is het belangrijk dat duidelijk is hoe de spullen, het geld en de schulden worden verdeeld.
Twijfel over administratieve rompslomp
Hoewel Van Nispen (SP) voordelen ziet aan het voorstel, wijst hij toch ook op enkele nadelen. Het vereist bijvoorbeeld dat echtgenoten hun zaken heel netjes gaan administreren. Hij vraagt zich af of mensen dat wel zullen gaan doen. Ook Van Toorenburg (CDA) voorziet veel administratieve rompslomp. Na twintig jaar huwelijk zijn de verschillende vermogens een gordiaanse knoop, denkt Segers (ChristenUnie). Hij vindt dat je een standaardregeling niet moet belasten met een enorme regeldruk. Samen met de SP stelt hij daarom een keuzestelsel voor waarin je zelf kunt vastleggen welke huwelijksvorm je wilt, waarbij de ene vorm niet duurder is dan de andere.
Christelijke partijen: huwelijk is meer dan zakelijke overeenkomst
Volgens Van Toorenburg raakt dit wetsvoorstel ook een "principiële snaar". Het huwelijk is in haar ogen namelijk een levenslange lotsverbintenis en meer dan een zakelijke overeenkomst. Segers deelt dat standpunt en is niet blij met de individualistische benadering van de initiatiefnemers, want "het huwelijk is een verbond". Ook Dijkgraaf (SGP) voelt niets voor een zakelijke aanpak: "Wij kiezen voor gezamenlijkheid in lief en leed". Hij vergelijkt echtgenoten die elk over de eigen spullen en het eigen vermogen waken met twee koningen die over één land regeren: dat werkt niet.
De indieners van het initiatiefwetsvoorstel zullen op een later moment op de inbreng van de Kamer reageren.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.