Geld praktijkonderwijs efficiënter ingezet

4 december 2014, wetsvoorstel - Mbo-stages en leerwerkplekken moeten met minder managementlagen en overlegmomenten worden georganiseerd. Dat is een van de doelen van een wetsvoorstel van minister Bussemaker (Onderwijs).

De zeventien kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven worden samengevoegd tot één landelijke koepel: de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Bussemaker verwacht dat hierdoor 80% minder wordt vergaderd om het praktijkgedeelte van het beroepsonderwijs vorm te geven. Lucas (VVD) is daar blij mee, want "geld voor onderwijs moet niet in allerlei overlegstructuren gaan zitten". Om diezelfde reden noemt PVV-woordvoerder Beertema het "een prima beweging". Rog (CDA) vraagt zich af of er met de bezuiniging van 60 miljoen nog wel voldoende stageplekken overblijven. Bussemaker denkt van wel, omdat slimmer en efficiënter zal worden gewerkt. Maak meer gebruik van zzp'ers als leerbedrijf, adviseert D66'er Van Meenen.

Ongeveer 200 banen gaan op de schop

Van Dijk (SP) noemt de bezuinigingen "te drastisch". Volgens hem wordt er meer dan 50% bezuinigd en vallen er 200 tot 650 ontslagen. Hij roept de minister en de Kamer op om de bezuiniging fors te verminderen. Ook Jadnanansing (PvdA) heeft zorgen over de gevolgen van het verlies van banen. Zij vindt het goed dat de effecten van de wet worden geëvalueerd. Bussemaker betoogt dat 470 mensen overgaan naar de SBB. Voor de ongeveer 200 mensen die weg moeten, komt er volgens haar een "verantwoord" sociaal plan.

Zorgen over bepaalde taken van de SBB

De SBB wordt onder andere verantwoordelijk voor adequate opleidingprogramma's en het erkennen van leerbedrijven. Lucas en Jadnanansing willen dat de minister in de gaten houdt of die laatste taak daar wel thuishoort. Dat zegt Bussemaker toe. De SBB mag volgens de wet commerciële activiteiten gaan ontplooien. Zowel het CDA als de PVV vindt deze vermenging van publieke en private taken geen goed plan. "Zie af van commerciële activiteiten" is dan ook de oproep van Beertema. De wet laat ruimte voor commerciële activiteiten, omdat dat in de toekomst misschien nodig is, zegt Bussemaker. Zij wijst erop dat de SBB daar voorlopig geen plannen voor heeft.

De Kamer stemt op 9 december over het wetsvoorstel en de moties die bij dit debat zijn ingediend.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.