Geen korting op AOW voor oorlogsslachtoffers
11 april 2017, wetsvoorstel - De korting op de AOW voor in het buitenland wonende oorlogsslachtoffers wordt afgeschaft. De Kamer stemt in met dit voorstel van staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken).
De korting op de AOW voor mensen die wonen in landen waarmee Nederland geen socialezekerheidsverdrag heeft gesloten, wordt opgeheven voor verzetsdeelnemers, vervolgingsslachtoffers, burgeroorlogsslachtoffers, zeelieden-oorlogsslachtoffers en slachtoffers van de periode van ongeregeldheden in het voormalige Nederlands-Indië.
Ten opzichte van AOW'ers met oorlogservaringen gedurende de Tweede Wereldoorlog en de periode van ongeregeldheden in het voormalige Nederlands-Indië is er volgens de regering sprake van een ereschuld. Dat geldt ook als zij in een niet-verdragsland wonen.
Bezette gebieden
"Het gelijkheidsbeginsel is met voeten getreden." Kuzu (DENK) vindt het onbegrijpelijk dat AOW'ers die wonen in door Israël bezette gebieden niet zijn gekort op hun uitkering, terwijl mensen in bijvoorbeeld de Westelijke Sahara wel een lagere uitkering kregen.
Dat de regering "willens en wetens" is doorgegaan met de ongelijke behandeling van mensen in de door Israël bezette gebieden, vindt Kuzu verwerpelijk. De Jong (PVV) vindt de voorkeursbehandeling voor AOW'ers in de bezette gebieden juist prima. Hij wil de bezette gebieden gewoon als deel van Israël beschouwen.
Het voortraject verdient "niet op alle fronten de schoonheidsprijs", erkent Klijnsma. Maar dat neemt volgens haar niet weg dat met dit wetsvoorstel een rechtvaardige regeling wordt getroffen.
De Kamer stemt 18 april over het wetsvoorstel en de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.