Geen experimenten regulering wietteelt
11 juni 2015, debat - Moeten gemeenten de ruimte krijgen om te experimenteren met gereguleerde wietteelt? D66, PvdA en SP vinden van wel. CDA, VVD, PVV, ChristenUnie, GrBvK en minister Van der Steur (Justitie) zijn tegen.
Niet alleen de verkoop maar ook de teelt van cannabis zou moeten worden gereguleerd. Een groep van 55 burgemeesters heeft hiertoe opgeroepen. Zij willen daarmee de wietproductie uit het criminele circuit halen, de politie-inzet verminderen en overlast door illegale teelt voorkomen. Bijval krijgen ze van Berndsen (D66), Rebel (PvdA) en Kooiman (SP). Maar Oskam (CDA) is tegen. Cannabisgebruik vergroot volgens hem de kans op schooluitval, harddrugsverslaving en psychische problemen. Zijn motie om gereguleerde wietteelt te verbieden kreeg eerder steun van een Kamermeerderheid. Van Oosten (VVD) steunt het bestaande gedoogbeleid, maar ziet te veel risico's en bezwaren voor een volgende stap.
Volksgezondheid argument voor en tegen regulering
De volksgezondheid rechtvaardigt keihard optreden tegen wietteelt, zegt Helder (PVV). Ook Segers (ChristenUnie) en Bontes (GrBvK) pleiten voor meer politie-inzet, met name in Noord-Brabant. Voor Berndsen en Kooiman is de volksgezondheid juist een reden om te pleiten voor regulering van wietteelt, om zo de kwaliteitscontrole te verbeteren. Maar ook als de teelt niet gereguleerd wordt, betoogt Rebel, heeft de overheid de verantwoordelijkheid om de in coffeeshops verkochte wiet te controleren op bijvoorbeeld pesticiden en groeiversnellingsmiddelen. Van Oosten vindt het bepalen van het THC-gehalte belangrijk. De volksgezondheid staat centraal in het gedoogbeleid, verzekert Van der Steur, die echter geen ruimte ziet voor kwaliteitscontrole door de overheid.
De Kamer stemt op 16 juni over de moties die bij het debat zijn ingediend.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.