Geen bezettingsnorm voor verpleeghuizen

13 oktober 2016, debat - Er komt voorlopig geen bezettingsnorm voor verpleeghuizen, nadat een polderoverleg mislukt is. Dit tot teleurstelling van een deel van de Kamer, die staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) hiervoor ter verantwoording had geroepen.

Ouderen willen op tijd naar het toilet. Ze willen soms een praatje kunnen maken. Maar dat kan vaak niet, want de kwaliteit van de verpleeghuiszorg blijft achter door onderbezetting, stelt Leijten (SP). Goede zorg begint volgens haar met voldoende goedgeschoold personeel.

Een Kamermeerderheid vroeg twee jaar geleden aan Van Rijn om een bezettingsnorm voor verpleeghuizen. Die zou door de beroepsgroep opgesteld moeten worden. Werkgevers, zorgverzekeraars, patiëntenorganisaties en beroepsgroepen gingen samen aan de slag om een nieuw kwaliteitskader verpleeghuiszorg op te stellen. Daarin zou ook een bezettingsnorm worden opgenomen.

Geen harde norm voor personeelsbezetting

Na een jaar van overleg zijn de verschillende partijen zijn er niet in geslaagd om een kwaliteitskader op te stellen waar iedereen achter kan staan. Teleurstellend, vindt Keijzer (CDA). ActiZ, de brancheorganisatie van verpleeghuisbestuurders, wil geen bezettingsnorm zolang de staatssecretaris zijn portemonnee niet trekt.

Er is inmiddels een leidraad verantwoorde personeelssamenstelling. Die moet volgens Dik (ChristenUnie) hét instrument worden waarmee zorginstellingen zichzelf een spiegel kunnen voorhouden. Maar het lijkt helaas vooral een gespreksdocument en geen norm, stelt Krol (50PLUS). Daarom stellen Leijten en Voortman (GroenLinks) voor om de leidraad bindend op te leggen aan de verpleeghuizen.

Van Rijn wil het advies van Zorginstituut Nederland afwachten voordat hij een knoop doorhakt over het opleggen van de leidraad. In opdracht van de staatssecretaris komt dat instituut ook met een bindend kwaliteitskader.

Scherpe kritiek op rol ActiZ

Er zijn grote zorgen over de relatie tussen ActiZ en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De brancheorganisatie wilde geen gegevens over medicatie en veiligheid meer aan de inspectie leveren, sinds die deze zomer een zwarte lijst met slecht functionerende verpleeghuizen publiceerde.

"De verpleeghuisbestuurders lijken zich drukker te maken over hun bonus dan over hun bewoners", schampert Potters (VVD). Hij vindt dat ActiZ zijn geloofwaardigheid definitief heeft verspeeld door de gegevensuitwisseling stop te zetten. Agema (PVV) heeft het over "boze bobo's die een spelletje spelen".

ActiZ heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en gaat weer gegevens leveren. Van Rijn vertrouwt erop dat het niet leveren van gegevens een eenmalige actie was.

Cultuuromslag

Weg met overbodige scoringslijstjes, zegt Bergkamp (D66). Al die administratieve lasten gaan ten koste van de zorg. Samen met Keijzer stelt ze voor om alle onnodige registraties per direct te schrappen.

Volp (PvdA) vindt dat de discussie "volledig is platgeslagen" door afvinklijstjes: die zouden niet altijd een-op-een iets over de kwaliteit van een verpleeghuis zeggen. De publicatie van een zwarte lijst leidt alleen maar tot onnodige onrust, meent zij. Weg van de angstcultuur en de afvinklijstjes, vindt ook Dik.

Voortman wil overbodige overhead schrappen, maar dat lijkt haar niet genoeg. "We hebben het weer over onze ouderen alsof ze een lastige kostenpost zijn, maar goede ouderenzorg kost nu eenmaal geld". Ze pleit voor 100.000 extra banen in de zorg. "Dan is er weer tijd voor echt contact."

De Kamer stemt op 25 oktober over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.