Gebruik biometrie bij automatische grenscontrole
4 september 2024, wetsvoorstel - Het kabinet wil een juridische basis leggen onder het gebruik van gezichtsscans bij automatische grenscontroles. De Kamer debatteert hierover met minister Faber (Asiel en Migratie).
De marechaussee zet bij grenscontroles gezichtsherkenning in om criminaliteit zoals terrorisme, drugssmokkel en identiteitsfraude op te sporen. Het verwerken van deze biometrische gegevens vereist volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) een expliciete wettelijke basis. Met een aanpassing van de Vreemdelingenwet 2000 voldoet de minister hieraan.
Bewaartermijn
De biometrische gegevens worden maximaal 24 uur bewaard. Het belangrijkste is dat de marechaussee tijd genoeg heeft om iemands foto te raadplegen, benadrukt Vondeling (PVV). Een persoon kan namelijk verdacht gedrag vertonen of meerdere keren per dag de grens passeren. Maar is die 24 uur genoeg, willen Rajkowski (VVD) en Eerdmans (JA21) weten.
De marechaussee heeft een termijn van 24 uur nodig om een veilige grenspassage te waarborgen, reageert Faber. Bij verdenking van een strafbaar feit kunnen gegevens worden overgezet naar het politiedomein. Dan kunnen ze langer bewaard worden.
Privacy
Kathmann (GroenLinks-PvdA) erkent het nut van elektronische grenscontroles. Maar volgens haar staat het recht op privacy wel op het spel. Elke dag worden van duizenden mensen biometrische gegevens opgeslagen. En het risico op hacks is reƫel.
Het tijdelijk bewaren van de gegevens betekent volgens de minister een beperkte inbreuk op de privacy van het individu. Cybergevaar is geen reden om te stoppen met de automatische grenscontroles: gegevens worden zorgvuldig en alleen lokaal opgeslagen en "elke boef is er een te veel".
Bias in gezichtsherkenning
Boomsma (NSC) vraagt aandacht voor de mogelijke bias in gezichtsvergelijkingssystemen: de technologie kan foutgevoeliger zijn bij mensen met een donkere huidskleur. Wat gaat de minister hieraan doen?
Informatie over foutmarges is vertrouwelijk en kan niet gedeeld worden, reageert de minister. Wel worden de systemen verbeterd om de bias te verkleinen. De minister wil onderzoek van de Universiteit Twente over dit onderwerp met de Kamer delen.
De Kamer stemt op 24 september over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende motie.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Direct