Europese harmonisatie asielprocedures en -opvang
13 april 2015, wetsvoorstel - Staatssecretaris Dijkhoff (Justitie) legt twee Europese richtlijnen voor asielprocedures en asielopvang vast in de Nederlandse Vreemdelingenwet. Er is brede steun voor zijn voorstel.
Een bijdrage aan een "Europees asielstelsel in wording". Zo omschrijft Dijkhoff zijn wetsvoorstel. Prima, vindt Kuiken (PvdA), want Europese harmonisatie is hard nodig, bijvoorbeeld om te voorkomen dat asielzoekers "landshoppen". Ook Azmani (VVD) steunt het wetsvoorstel "richting een gemeenschappelijk Europees asielstelstel". Schouw (D66) ziet een verbetering van de rechtsbescherming voor asielzoekers. Ook Voortman (GroenLinks) en Gesthuizen (SP) zien positieve punten, maar dragen tegelijkertijd een aantal verbetermogelijkheden aan. Oskam (CDA) wil voorkomen dat de Nederlandse procedures "verdergaan dan strikt noodzakelijk". De ondergrens is nu vastgelegd, antwoordt de staatssecretaris, maar het doel is verdergaande harmonisatie.
De rechter krijgt meer ruimte
In plaats van een marginale toetsing komt er "een volle toetsing van de feiten en de juridische gronden" van een besluit over een asielverzoek. De rechter krijgt dus meer ruimte dan hij in het verleden had, aldus de staatssecretaris. Oskam vreest "desastreuze gevolgen" voor de werklast van de rechterlijke macht. Als de IND ruimere motivaties aanlevert, kan een rechter volgens Dijkhoff echter sneller toetsen. Dat laat onverlet dat de nieuwe bepaling werklastgevolgen kan hebben, waarvoor hij zegt "oog te hebben". Op verzoek van Azmani zegt Dijkhoff toe met de Raad voor de rechtspraak de doorlooptijden in de gaten te zullen houden.
Zorgen over kinderen en kwetsbare mensen
Voortman vraagt aandacht voor de positie van kinderen en kwetsbare mensen. De interpretatie die de regering op dit punt aan de Europese opvangrichtlijn geeft, noemt zij "mager". Kinderen en kwetsbare mensen horen niet in grensdetentie, vindt ook Gesthuizen. Dijkhoff merkt op dat het belang van het kind leidend is en dat kinderen nooit zonder een vertegenwoordiger worden gehoord. Hij voegt toe dat in de opvang altijd wordt gestreefd naar maatwerk. Een individuele toets wordt steeds zo snel mogelijk gedaan, antwoordt hij op Voortmans voorstel om mensen nooit vóór zo'n toets vast te zetten.
De Kamer stemt 21 april over het wetsvoorstel en de ingediende motie.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.