Europese afstemming economie en overheidsfinanciën
21 april 2015, debat - De Kamer debatteert in het licht van de afstemming tussen EU-lidstaten met de ministers Kamp (Economische Zaken) en Dijsselbloem (Financiën) over het economische en het financiële beleid.
Voor de samenwerking binnen de Europese Unie is het belangrijk dat de lidstaten hun economische beleid op elkaar afstemmen. Zij moeten daarom in het kader van het Europees semester jaarlijks een Stabiliteitsprogramma (gericht op de overheidsfinanciën) en een Nationaal Hervormingsprogramma (gericht op economische onevenwichtigheden) opstellen en naar Brussel sturen. Op basis daarvan kan de Europese Commissie aanbevelingen doen. Merkies (SP) vindt dat die niet zo dwingend mogen worden dat ze neerkomen op bevelen. De Nederlandse programma's zijn "een herhaling van zetten", concluderen Klaver (GroenLinks) en Van Dijck (PVV): de plannen bevatten niets nieuws.
Het begrotingstekort daalt verder
Het Nederlandse begrotingstekort blijft dalen. We presteren beter dan verwacht, zegt Nijboer (PvdA). Maar er is nog geen rekening gehouden met een lagere gaswinning in Groningen, stellen Koolmees (D66) en Bruins Slot (CDA) vast. Kamp antwoordt dat daarover pas op 1 juli wordt besloten. Om dit soort tegenvallers op te vangen is het belangrijk om met de stofkam door de begroting te blijven gaan, betoogt Harbers (VVD). Volgens Schouten (ChristenUnie) mag dat echter niet leiden tot extra bezuinigingen op zorg en sociale zekerheid. Ontzie uitgaven die belangrijk zijn voor de economische groei, zegt Klaver. Nijboer wil dat "mensen die werken voor de publieke zaak", er geld bij krijgen.
Discussie over belastinghervorming
Alle woordvoerders zijn voor een belastinghervorming. Maar ze willen allemaal iets anders, stelt Koolmees vast, die zelf pleit voor een begrijpelijker stelsel en vergroening. Wel vindt iedereen dat een nieuw belastingstelsel moet zorgen voor meer banen. Werken en ondernemen moeten aantrekkelijker worden, zegt Harbers. Van Dijck wil dat bereiken door volgend jaar al de eerste belastingschijf fors te verlagen. Volgens Klaver kan er geld worden gevonden door een belastingverhoging op grote vermogens. Een verhoging van het lage btw-tarief is ongewenst, betoogt Merkies, omdat dit de lagere inkomens hard raakt. Bruins Slot spoort de regering aan om voor de zomer met een uitgewerkt plan te komen.
De Kamer stemt op 28 april over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.