Europese aanpak belastingontwijking

21 juni 2016, debat - Doet Nederland genoeg om belastingontwijking te voorkomen? De Kamer debatteert met staatssecretaris Wiebes (Financiën), die wijst op de onder Nederlands voorzitterschap gemaakte Europese afspraken.

Pak het faciliteren van belastingontwijking en -ontduiking aan. Hiertoe roept de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) op in een rapport van oktober 2015. Nederland zou zich dit "als stroman voor witwassers en belastingontduikers" moeten aantrekken, vindt Grashoff (GroenLinks), gezien het grote aantal brievenbusmaatschappijen. Niet iets om trots op te zijn, zegt Schouten (ChristenUnie). Van Weyenberg (D66) vindt het schadelijk voor de internationale reputatie. Maar De Vries (VVD) stelt dat Nederland niet "het braafste jongetje van de klas" moet willen zijn: belastingontduiking en -ontwijking moeten in internationaal verband worden bestreden. Ook Van Dijck (PVV) bepleit een wereldwijde aanpak.

Europese afspraken tegen belastingontwijking

De EU heeft afspraken gemaakt om belastingontwijking door multinationals tegen te gaan. De mogelijkheden voor renteaftrek worden beperkt en er komt een algemene antimisbruikbepaling tegen kunstmatige constructies. Een "historisch akkoord", aldus Groot (PvdA). Van Weyenberg vindt het "een mooi resultaat". Merkies (SP) en Grashoff zijn echter teleurgesteld: er is weinig overgebleven van de oorspronkelijke voorstellen. Maar wat er nu ligt, "doet iets", verzekert Wiebes. Hij is blij met de afgesproken maatregelen, zeker gezien de weerstand die er aanvankelijk was.

Country-by-country reporting kan geldstromen zichtbaar maken

Multinationals met een omzet van meer dan 750 miljoen moeten aangeven in welke landen zij winst maken en belasting betalen. Bedrijven hebben een "morele plicht" om belasting te betalen over de in een land gemaakte winst, betogen Ronnes (CDA) en Schouten. Van Klaveren (GrBvK) toont echter begrip voor belastingontwijking door mkb'ers, gezien de hoge Nederlandse belastingtarieven. Helaas geldt country-by-country reporting alleen binnen de EU, constateren Van Weyenberg en Groot. Daar sluiten Schouten en Merkies zich bij aan: er zou bijvoorbeeld ook inzicht moeten zijn in de betaalde belasting in ontwikkelingslanden. Maar Wiebes en De Vries vrezen voor een ongelijk speelveld als dit alleen geldt voor Europese bedrijven.

Panama Papers bieden Belastingdienst handvatten

De Panama Papers, de publicatie van gelekte documenten van de Panamese juridische en zakelijke dienstverlener Mossack Fonseca, hebben duidelijk gemaakt hoe belastingontwijking, belastingfraude en het wegsluizen van vermogen in de praktijk werken. Er is een grote beerput geopend, zegt Van Dijck, die vindt dat Nederland andere landen vaker om belastinginformatie moet vragen. Ronnes wil weten wat de Belastingdienst doet met de door de Panama Papers verkregen informatie. Namen uit de dossiers worden momenteel gekoppeld aan bsn-gegevens, antwoordt de staatssecretaris.

De Kamer sprak eerder op 5 maart 2015 over belastingontwijking. Zij stemt op 28 juni over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.