Europees overleg over Griekenland en Oekraïne
11 februari 2015, debat - De financiële problemen van Griekenland en de strijd in Oost-Oekraïne zijn de hoofdpunten tijdens komend Europees overleg. De Kamer bespreekt de agenda met premier Rutte en minister Dijsselbloem (Financiën).
Het schenden van afspraken (door Griekenland) en landsgrenzen (door Rusland in Oost-Oekraïne). Zo vat Verheijen (VVD) de agenda voor het Europees topoverleg samen. Verstandig leiderschap is in beide kwesties belangrijk, benadrukt Klaver (GroenLinks). Pechtold (D66) stelt vast dat "Europa ertoe doet". De Europese samenwerking wordt danig op de proef gesteld, zegt Maij (PvdA). Schouten (ChristenUnie) wenst Rutte en Dijsselbloem veel wijsheid bij het nemen van grote besluiten.
Onderhandelingen met Griekenland
De nieuwe Griekse regering wil stoppen met privatiseringen, bezuinigingen en hervormingen. Klaver en Merkies (SP) hebben daar begrip voor: de gevolgen voor de Griekse economie en bevolking zijn onderschat. Maar Verheijen, Van Haersma Buma (CDA) en Dijkgraaf (SGP) willen het land aan gemaakte afspraken houden. "We willen ons geld terug", zegt Van Dijck (PVV). Volgens Pechtold en Maij valt er te praten over bijvoorbeeld aanpassing van leningsvoorwaarden, maar dan moet Griekenland wel serieus werk maken van hervormingen en corruptiebestrijding. Bontes (GrBvK) heeft er geen vertrouwen in: Griekenland moet uit de euro. Dat is voor het land zelf uiteindelijk ook het beste, denkt Schouten.
Zorgen over strijd in Oost-Oekraïne
Bondskanselier Merkel en president Hollande proberen te bemiddelen in het conflict in Oost-Oekraïne. Schouten hoopt op een positief resultaat, zodat de burgerbevolking op adem kan komen. Maar diplomatie zonder wapens is als muziek zonder instrumenten, zegt Dijkgraaf. Daarbij denkt hij niet aan het inzetten van militaire maar van economische middelen. Ook Verheijen, Van Haersma Buma, Maij en Pechtold willen extra economische sancties voor Rusland voorbereiden als "stok achter de deur". Het is belangrijk dat de EU hierbij eendrachtig optreedt, reageert Rutte. Verder is het nodig om Oekraïne economisch te steunen, aldus Klaver.
Discussie over opkoopprogramma ECB
De Europese Centrale Bank (ECB) gaat maandelijks 60 miljard aan staatsobligaties opkopen, in totaal voor 1140 miljard. Onverstandig, vindt Van Haersma Buma, want zo verdwijnt de prikkel voor landen als Frankrijk en Italië om te hervormen. Volgens Van Dijck vloeit de 1,14 biljoen rechtstreeks naar Zuid-Europese landen en banken. Om dat in de toekomst te voorkomen pleit hij voor een veto voor nationale bankpresidenten bij dit soort belangrijke ECB-beslissingen. Het ECB-opkoopprogramma moet zo vorm worden gegeven dat het geld niet verdwijnt in bubbels, zegt Merkies, maar ten goede komt aan ruimere kredietverlening.
De Kamer stemt aansluitend op het debat over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.