Europees fonds voor afwikkeling bankfaillissementen
10 juni 2015, wetsvoorstel - Er komt een Europees fonds om banken in de problemen te helpen en faillissementen af te wikkelen. Een Kamermeerderheid steunt het wetsvoorstel van minister Dijsselbloem (Financiën) dat dit regelt.
De Europese bankenunie moet voorkomen dat banken in de problemen komen en de gevolgen beperken als dat toch gebeurt. Daartoe zijn afspraken gemaakt over de procedures die worden gevolgd bij banken die failliet (dreigen te) gaan: het Single Resolution Mechanism (SRM). Daarnaast wordt er een gemeenschappelijk afwikkelingsfonds ingesteld om falende banken te saneren. Dit alles moet voorkomen dat de belastingbetaler de rekening betaalt van bankfaillissementen. Harbers (VVD), Nijboer (PvdA), Koolmees (D66) en Omtzigt (CDA) steunen daarom Dijsselbloems wetsvoorstel. Dat geldt niet voor Merkies (SP) en Van Dijck (PVV), die in plaats daarvan pleiten voor nationale fondsen.
Nationale compartimenten vloeien samen tot fonds
Het gemeenschappelijk afwikkelingsfonds zal de eerste jaren nog bestaan uit nationale compartimenten, maar die vloeien in acht jaar uiteindelijk samen tot één Europees fonds. Nijboer is daarvoor, omdat grote banken internationaal opereren. Ook voor Harbers is dat reden om te pleiten voor een "bovennationale" regeling. Het is beter om risico's gezamenlijk te dragen, zegt Dijsselbloem. Maar niet iedereen is enthousiast over het instellen van een Europees fonds. We moeten niet elkaars banken gaan redden, zegt Merkies, die vreest dat nationale parlementen buitenspel komen te staan. Van Dijck wil niet dat Nederlandse banken opdraaien voor kwakkelende Spaanse of Griekse branchegenoten.
Fonds groeit naar 55 miljard
Het gemeenschappelijk afwikkelingsfonds zal uiteindelijk 55 miljard euro bevatten. Is dat genoeg om een systeemcrisis op te vangen?, vraagt Omtzigt zich af. Net als Koolmees en Merkies wil hij de risico's beperken door fusies tussen grote banken te verbieden, zodat ze niet "too big to fail" worden. Dijsselbloem legt uit dat het toezicht door de Europese Centrale Bank en aangescherpte regels over de aan te houden reserves de risico's al beperken. Bovendien is het de bedoeling dat aandeelhouders en obligatiehouders een groter deel van het risico dragen. Als banken in de problemen komen, moeten eerst zij een bijdrage leveren via een "bail-in".
De Kamer stemt op 11 juni over het wetsvoorstel en de moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.