EU-sancties gaan ook gelden voor Caribisch deel Koninkrijk

16 maart 2016, wetsvoorstel - De Rijkssanctiewet moet ervoor zorgen dat EU-sancties ook worden uitgevoerd door Curaçao, Aruba en Sint-Maarten, onafhankelijke landen binnen het Koninkrijk.

De eenheid van het buitenlands beleid en het imago van het Koninkrijk komen ter discussie te staan als Nederland wel uitvoering geeft aan Europese sancties (zoals nu tegen Rusland), maar de landen in het Caribisch deel van het Koninkrijk niet. Bovendien ondergraaft het de effectiviteit van sancties. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) benadrukt dat het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden bepaalt dat de buitenlandse betrekkingen een zaak zijn van het Koninkrijk.

Curaçao verzet zich tegen overnemen EU-sancties

De Curaçaose Staten verzetten zich tegen het automatisch overnemen van EU-sancties. Ten Broeke verbaast zich daarover: onderdeel zijn van het Koninkrijk gaat gepaard met lusten en lasten. De Curaçaose houding heeft de Rijkssanctiewet noodzakelijk gemaakt, wat de nodige kosten heeft veroorzaakt, concludeert De Roon (PVV), die eigenlijk van de Caribische eilanden af wil. Voor Van Laar (PvdA) is het belangrijk dat de landen in het Caribisch deel van het Koninkrijk worden betrokken bij de Nederlandse standpuntbepaling over sancties. In dat licht pleit hij voor een protocol en een geschillenregeling.

De Kamer stemt op 22 maart over het wetsvoorstel.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.