Energiebeleid: duurzaam, veilig, betrouwbaar en betaalbaar
23 maart 2016, debat - Bij de noodzakelijke transitie naar duurzame energie mogen veiligheid, betrouwbaarheid en betaalbaarheid niet uit het oog worden verloren. Dat is de kern van minister Kamps (Economische Zaken) energiebeleid.
De (langetermijn)doelstellingen van Kamps energiebeleid worden breed in de Kamer gedeeld, maar over het tempo van de transitie naar duurzame energie en de precieze invulling verschillen de inzichten. Zo vinden Bosman (VVD) en Geurts (CDA) dat kernenergie onderdeel moet blijven van de energiemix, terwijl Van Tongeren (GroenLinks), Dik (ChristenUnie) en Wassenberg (PvdD) zich daar duidelijk tegen uitspreken. Madlener (PVV) ziet als enige helemaal niets in Kamps beleid: het maakt de energievoorziening onnodig duur en onbetrouwbaar. Jan Vos (PvdA) spoort de minister juist aan om zijn beleid te versnellen: er mag nog wel een tandje bij.
Zorgen over windenergie op land
Acht van de twaalf provincies hebben vertraging opgelopen bij het realiseren van windmolens op land. Een belangrijke oorzaak is het gebrek aan draagvlak. Madlener ziet een kloof tussen de bevolking en de bestuurlijke elite. Het gebrek aan draagvlak mag er niet toe leiden dat de doelstelling van 6.000 MW in 2020 niet wordt gehaald, benadrukken Van Tongeren en Dik. Van Veldhoven (D66) suggereert dat de inzet van gebiedscoordinatoren de steun kan vergroten. Laat bewoners participeren en meebeslissen, zegt Geurts. Smaling (SP) wijt de problemen, vooral in Drenthe en Groningen, deels aan "miskleunen" van de overheid.
Kolencentrales en bijstook biomassa staan ter discussie
Een Kamermeerderheid heeft in een motie uitgesproken dat kolencentrales "uitgefaseerd" moeten worden. In dat licht is het onlogisch om ze aan te sluiten op de warmterotonde die het Westland van restwarmte moet voorzien, vinden Vos en Dik. Maar Geurts gaat daarin niet mee: als er restwarmte ontstaat, is het verstandig om die nuttig te gebruiken. Biomassa die geschikt is voor hoogwaardige toepassingen, zou niet moeten worden bijgestookt in kolencentrales, betoogt Van Veldhoven. Daar sluiten Smaling en Wassenberg zich bij aan. Er zijn strenge duurzaamheidscriteria voor biomassa, reageert Kamp, maar bijstook is wel nodig om de (Europese) doelstellingen te halen.
Innovatie is belangrijk
Voor de energietransitie is innovatie essentieel, zo stellen verschillende woordvoerders. "Schoner en slimmer groeien" moet volgens Van Veldhoven de norm worden. Madlener vindt dat de overheid niet met subsidies moet sturen op technologieën, maar innovaties aan de wetenschap en de markt moet overlaten. Een hogere energiebelasting spoort bedrijven aan om te investeren in energiebesparing, denkt Smaling. Voor een goed investeringsklimaat is het volgens Bosman belangrijk dat de overheid niet gaat "zwalken", maar een stabiel beleid voert. Wassenberg betoogt dat duurzame innovatie pas goed van de grond komt als het "vangnet" van fossiele en nucleaire energie wordt losgelaten. Van Tongeren en Vos pleiten voor het stimuleren van elektrische auto's.
De Kamer stemt op 29 maart over de ingediende moties.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.