Effectiever toezicht op nucleaire veiligheid
7 april 2016, wetsvoorstel - Minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) krijgt steun voor haar wetsvoorstel om de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming in de Kernenergiewet op te nemen.
Met de opneming van de ANVS in de Kernenergiewet wil Schultz de kennis op het terrein van nucleaire veiligheid bundelen en effectief organiseren. De autoriteit neemt een aantal wettelijke taken en bevoegdheden, zoals toezicht en vergunningverlening, van de minister over. Heel goed om het onafhankelijke toezicht door een zelfstandig bestuursorgaan te laten verzorgen, vindt Jan Vos (PvdA). Daar is Smaling (SP) het mee eens, maar hij vraagt de minister wel of zij nog voldoende mogelijkheden heeft om in te grijpen. Die vraag beantwoordt Schultz bevestigend. Zo kan zij leden van de ANVS schorsen en ontslaan, en kan zij besluiten van de autoriteit die in strijd zijn met de wet vernietigen.
Belang van goede beveiliging benadrukt
Mulder (CDA) vraagt de minister of de Nederlandse nucleaire installaties voldoende beveiligd zijn tegen terroristische aanslagen. Smaling wil weten wat de betekenis is van de waarschuwing die op dit punt vanuit de VS is gekomen. Heeft de ANVS wel voldoende personeel, ook voor het toezicht op het vervoer van nucleair materiaal?, vraagt Dijkstra (VVD). De ANVS is een goede "hoeder van de veiligheid", reageert Schultz. Zij verwijst naar de analyse van taken en formatie van de autoriteit, die op dit moment wordt uitgevoerd. De Nederlandse nucleaire installaties zijn goed beveiligd met maatregelen gebaseerd op actuele scenario's, aldus de minister.
Pleidooi voor goede samenwerking met buurlanden
Vooral Van Veldhoven (D66) benadrukt het belang van onderling vertrouwen en samenwerking met buurlanden. Zij bepleit meer gezamenlijke inspecties en memoranda of understanding, zodat bij zware incidenten de diensten van omringende landen kunnen worden ingeschakeld. Dik (ChristenUnie) wijst op het belang van goede informatie over incidenten aan de burgers, ook bij problemen met kerncentrales in buurlanden. Met Belgiƫ zijn inmiddels afspraken gemaakt over verbetering en harmonisering van de informatievoorziening, antwoordt de minister, die er overigens op wijst dat ieder land uiteindelijk verantwoordelijk is voor het eigen beleid.
De Kamer stemt op 12 april over het wetsvoorstel en de bij het debat ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.