Eerste termijn begroting Volksgezondheid, Welzijn en Sport
26 oktober 2021, begroting - De Kamer debatteert met minister De Jonge en staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over hun begroting voor het jaar 2022.
In de eerste ronde van het debat over de begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geven de woordvoerders van de verschillende fracties hun visie op de begroting en de stand van de zorg in Nederland.
Betaalbaarheid
Om het huishoudboekje van de overheid én de portemonnee van de burgers te beschermen, zullen er in de zorg scherpe keuzes moeten worden gemaakt, meent De Vries (VVD). De zorgkosten groeien harder dan de rijksbegroting en daarmee worden andere nuttige overheidsuitgaven weggedrukt, zegt Van den Berg (CDA). Om volgende generaties voldoende zorg te kunnen bieden, moeten er volgens haar nu maatregelen worden genomen.
Personeel
Minder overhead, minder regels en deeltijders aanmoedigen om meer te werken. Agema (PVV) denkt dat daarmee het personeelstekort enorm kan worden verkleind. Waarom lukt het de minister niet om te zorgen voor voldoende opgeleid personeel dat ook goed wordt beloond, vraagt Van Houwelingen (FVD). Van der Staaij (SGP) vraagt specifiek aandacht voor de personeelsschaarste in krimpregio's.
Ellemeet (GroenLinks) benadrukt het belang van zeggenschap: meer zeggenschap geeft de werknemers meer plezier in het werk en zorgt ervoor dat ze hun werk slimmer organiseren. Onnodig management mag de zorgverleners niet in de weg staan, voegt Pouw (JA21) toe.
Mantelzorgers zijn van groot belang, betoogt Den Haan (Fractie Den Haan), en daarom moeten gemeenten het geld dat voor mantelzorgers bestemd is, daadwerkelijk aan hen besteden.
Preventie
Leer kinderen al jong om gezond te eten, bijvoorbeeld met een gezonde schoollunch, zegt Paulusma (D66). Gezonder opgroeien is volgens haar essentieel om de zorg te ontlasten. Gündoğan (Volt) wijst erop dat accijnsverhoging er bewezen voor zorgt dat minder jongeren gaan roken. En een suikertaks kan leiden tot minder obesitas.
Kuiken (PvdA) legt de nadruk op de bestrijding van armoede en ongelijkheid in de zorg. Zij wil preventie wettelijk verankeren, zodat het loont om aan preventie te doen. Het is onverteerbaar dat mensen met een laag inkomen vijftien jaar korter in goede gezondheid leven dan mensen met een hoog inkomen, zegt Bikker (ChristenUnie), en daarom is het Preventieakkoord onverminderd belangrijk.
Van Esch (PvdD) wijst op de grote gevolgen van de klimaatcrisis voor de gezondheid van mensen. Ook de luchtverontreiniging door de veehouderij brengt volgens haar grote risico's met zich mee.
Ouderen, jongeren en gehandicapten
Organiseer de ouderenzorg kleinschalig, luidt het pleidooi van Hijink (SP). Zonder concurrentie en marktwerking kunnen dingen volgens hem veel slimmer worden georganiseerd.
De problemen in de jeugdzorg zijn schrijnend, vindt Van der Plas (BBB). Zij wil dat Nederland niet langer "kampioen uithuisplaatsingen" is, maar "kampioen ondersteuning van gezinnen met problemen" wordt. De toenemende problemen zorgen volgens Simons (BIJ1) voor uitwassen als het opsluiten van jongeren in een isoleercel.
Werner (CDA) wijst erop dat de overheid de plicht heeft om de positie van gehandicapten te versterken, terwijl er bij deze mensen sprake is van een "ongekend potentieel".
Geestelijke gezondheid
Kuzu (DENK) ziet een geestelijkegezondheidsepidemie. Hij wijst op het grote aantal mensen met mentale problemen voor wie onvoldoende hulp beschikbaar is.
De groep daklozen groeit, maar de gemeenten krijgen minder geld voor de opvang, constateert Westerveld (GroenLinks). Zij wil meer geld voor het actieprogramma dat moet voorkomen dat mensen dakloos raken.
Coronabeleid
Van Haga (Groep Van Haga) hekelt het coronabeleid, dat volgens hem "onvoorstelbaar grote schade" heeft opgeleverd. Het financiële beleid rond de crisis betitelt hij als "wanbeleid van epische proporties".
Levenseinde
Tellegen (VVD) benadrukt het belang van goede, professionele en liefdevolle zorg in de laatste levensfase. Wil iemand thuis sterven of misschien afzien van een bepaalde behandeling? Dat soort vragen moet aan de orde komen in een samenhangende levenseindezorg, meent de VVD-woordvoerder.
Het debat over de begroting gaat op 28 oktober verder met de reactie van de bewindslieden op de inbreng van de woordvoerders.
Zie ook
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct