Eerste termijn begroting Economische Zaken en Klimaat

4 november 2020, begroting - De Kamer bespreekt de begroting van minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.

De woordvoerders besteden aandacht aan de economische gevolgen van de coronacrisis op korte termijn. Maar er zijn vooral vragen over de langere termijn, bijvoorbeeld over het investeringsfonds en het klimaatbeleid.

Bedrijven

Amhaouch (CDA) gelooft in een "eerlijke economie" op basis van het Rijnlandse model. Familiebedrijven zijn daarbij belangrijk, zo benadrukt hij, net als het beschermen van bedrijven tegen activistische aandeelhouders. Ook pleit hij voor reshoring, het terughalen van productie naar Nederland.

Kom met een strategie voor het behoud van werkgelegenheid in de maakindustrie per regio, suggereert Futselaar (SP). Het gaat volgens hem vaak om banen van mensen die moeilijk ergens anders aan de slag kunnen.

Mkb-bedrijven ervaren een stapeling aan (gemeentelijke) heffingen en administratieve lasten, stelt Graus (PVV) vast. Voor elke regel die erbij komt, zouden er volgens hem eigenlijk twee moeten verdwijnen. Ook Van Haga hekelt de "peperdure regelregen": die zet een rem op de ontwikkeling van het mkb.

Öztürk (DENK) vraagt aandacht voor de moeizame kredietverlening aan mkb'ers. Veel levensvatbare bedrijven dreigen volgens hem in de tweede golf van de coronacrisis failliet te gaan. Hij vindt dat banken hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen door zich soepeler op te stellen.

Groeifonds

Je moet het geld eerst verdienen voordat je het kunt uitgeven, zegt Wiersma (VVD). Hij is dan ook positief over het Nationaal Groeifonds, dat het verdienvermogen van Nederland op lange termijn moet vergroten.

Nederland is volgens Verhoeven (D66) niet zo goed in valorisatie: het omzetten van kennis naar commerciële producten, processen en diensten. Daaraan moet aandacht besteed worden bij de uitwerking van het Groeifonds. Dat geldt wat hem betreft ook voor sleuteltechnologieën, zoals kunstmatige intelligentie.

Moorlag (PvdA) pleit voor scherpe keuzes bij de besteding van het geld uit het Groeifonds. Dat moet gaan naar innovatie en scholing, en naar investeringen in de waterstofeconomie.

Klimaatbeleid

De minister vertrouwt voor het oplossen van het klimaatprobleem te veel op de markt, vindt Van der Lee (GroenLinks): de overheid zou meer als regisseur moeten optreden.

We moeten extra stappen zetten in onze zorg voor de schepping, zegt Bruins (ChristenUnie) over het klimaatbeleid. Dat kan volgens hem onder andere door het stimuleren van de waterstofeconomie en het verduurzamen van woningen.

De schone keuze moet de logische keuze worden, zegt Sienot (D66). Hij wil dat de overheid stimuleert dat iedereen meedoet aan de energietransitie. De postcoderoosregeling vindt hij een goed voorbeeld.

Steek meer geld in het verduurzamen van huurwoningen, vraagt Beckerman (SP), door isolatie en het plaatsen van zonnepanelen. Zo pakken we volgens haar niet alleen de klimaatcrisis aan maar ook de wooncrisis. Bovendien creëert het nieuwe banen en wordt energiearmoede ermee bestreden.

Ook veel ouderen met een koopwoning willen hun huis verduurzamen, zegt Van Otterloo (50PLUS). Maar ze kunnen daarvoor geen geld lenen omdat er een leeftijdsgrens is van 75 jaar. Kan die worden geschrapt?

Hoe geloofwaardig is het klimaatbeleid van de minister? Van Raan (PvdD) stelt vast dat de gestelde doelen niet worden gehaald. De minister verschuilt zich volgens hem onterecht achter beleid dat nog in de pijpleiding zit.

We staan voor een ingewikkelde verbouwing van onze energievoorziening, denkt Stoffer (SGP). Hij vindt het daarom onverstandig en niet realistisch om Europese klimaatdoelen verder aan te scherpen.

Onhaalbaar, onbetaalbaar en onzinnig. Zo omschrijft Kops (PVV) het klimaatbeleid, dat volgens hem getuigt van amateurisme. In zijn ogen worden er miljarden verspild en is er niet nagedacht over de gevolgen, zoals geluidsoverlast van windmolens en stankoverlast van biomassacentrales.

Energiebronnen

Met alleen zonne- en windenergie redden we het niet, denkt Harbers (VVD). Kernenergie is volgens hem nodig om het gebruik van fossiele energiebronnen voldoende terug te brengen voor 2050. Ook benadrukt hij dat het voor bedrijven belangrijk is om duidelijkheid te krijgen over het klimaatbeleid voor de lange termijn, zodat ze hun investeringen daarop kunnen afstemmen.

Waterstof is essentieel voor de energietransitie, benadrukt Mulder (CDA). Zij wil het Europese geld dat hiervoor beschikbaar is, grotendeels naar Noord-Nederland laten gaan. Ook omdat daar banen verloren gaan door het verminderen van de gaswinning.

Het debat over de begroting gaat op 5 november verder met de reactie van de minister en de staatssecretaris op de inbreng van de woordvoerders.

Zie ook