Economische groei veroorzaakt meevallers
30 juni 2015, debat - Het doorzettende herstel zorgt voor positieve economische cijfers. Minister Dijsselbloem (Financiën) debatteert met de Kamer over de Voorjaarsnota 2015.
"Het tij begint te keren." Koolmees (D66) stelt vast dat de economische cijfers er goed uitzien. Het consumenten- en het producentenvertrouwen zijn hoger, het begrotingstekort daalt en de export stijgt. Maar er zijn ook woordvoerders die wijzen op gevaren. De situatie in Griekenland zorgt voor onzekerheid in andere EU-lidstaten, benadrukken Van Gerven (SP) en Omtzigt (CDA). Krol (50PLUS) stelt vast dat ondanks de aantrekkende economie de werkloosheid onder ouderen hoog blijft. De gunstige economische ontwikkelingen mogen er niet toe leiden dat de overheid weer gaat uitdijen, zegt Harbers (VVD).
Meevallers dankzij of ondanks regeringsbeleid?
Door stevig in te grijpen heeft de regering de basis gelegd voor het huidige economische herstel, betoogt Harbers. Nijboer (PvdA) stelt vast dat de genomen maatregelen pijnlijk waren, maar nu hun vruchten afwerpen. Omtzigt betwist echter die analyse. Nederland profiteert volgens hem vooral van de lage rente, de lage euro en de lage olieprijs. Daar is Van Dijck (PVV) het mee eens: de economie groeit niet dankzij maar ondanks het kabinetsbeleid.
Tegenvallers en negatieve meevallers
Naast meevallers zijn er ook tegenvallers, zoals de daling van de gaswinning in Groningen. Van Gerven en Krol willen niet dat het hoger dan verwachte aantal aanvragen voor huurtoeslag leidt tot een bezuiniging op deze post. Ook zijn er meevallers die negatief uitpakken. Koolmees en Van Gerven betreuren de onderbesteding bij de kinderopvangtoeslag, omdat die waarschijnlijk betekent dat minder vrouwen aan het werk zijn. Verder zet de D66'er, net als Nijboer, vraagtekens bij de telkens hoger dan verwacht uitvallende staatsdividenden. Als er zo bewust meevallers worden gecreëerd, tast dat het budgetrecht van de Kamer aan. Maar volgens Dijsselbloem zit er altijd onzekerheid in de ramingen.
Ruimte voor belastingverlaging
Het dalende overheidstekort schept ruimte om de lasten te verlagen. Werken kan zo aantrekkelijker worden gemaakt, stelt Harbers. Nijboer verwacht dat de begroting voor 2016 in het teken zal staan van werkgelegenheid. Omtzigt steunt het verlagen van de belastingen, maar alleen als daarvoor structureel genoeg ruimte is: anders komt het neer op het verjubelen van meevallers. Het zou onterecht als ouderen niet profiteren van de lastenverlichting, vinden Krol en Van Dijck. Van Gerven en Krol vinden de btw-verhoging voor de bouw onverstandig. De btw-verlaging was een tijdelijke maatregel om de sector te steunen, antwoordt de minister. Die profiteert volgens hem nu van het economisch herstel.
De Kamer stemt 2 juli over de moties die bij het debat zijn ingediend.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.