Doorstroom basis- naar voortgezet onderwijs

8 september 2021, wetsvoorstel - Het wetsvoorstel van minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) over de doorstroom van het basis- naar het voortgezet onderwijs moet onder andere bijdragen aan kansengelijkheid. De Kamer debatteert er met hem over.
De eerste termijn van het debat over het wetsvoorstel was op 30 juni. De tweede termijn werd toen uitgesteld omdat minister Slob over een aantal wijzigingsvoorstellen van de woordvoerders wilde nadenken. Op 5 juli heeft hij hierover een brief gestuurd aan de Kamer.

De eerste termijn van het debat over het wetsvoorstel was op 30 juni. De tweede termijn werd toen uitgesteld omdat minister Slob over een aantal wijzigingsvoorstellen van de woordvoerders wilde nadenken. Op 5 juli heeft hij hierover een brief gestuurd aan de Kamer.

Schooladvies en doorstroomtoets

Paul (VVD) vindt dat het schooladvies in principe naar boven moet worden bijgesteld als een leerling hoger scoort bij de doorstroomtoets (de nieuwe benaming van de eindtoets). Alleen als het goed onderbouwd wordt, zou een school hiervan mogen afwijken. De minister is positief over dit idee.

Hoe betrekken we ouders die minder mondig zijn en niet goed de weg weten op school, meer bij het schooladvies van hun kinderen? Segers (ChristenUnie) wil dat de minister hierover met ouderverenigingen gaat overleggen.

Het is belangrijk om in de gaten te houden of leerlingen na verloop van tijd nog op het niveau zitten van het schooladvies, vindt Peters (CDA). Hij vraagt de minister om betere monitoring, zodat de voorspellende waarde van de schooladviezen verbetert.

De eindtoets wordt gedegradeerd tot een vaag doorstroomadvies, constateert Beertema (PVV), die dit een slechte ontwikkeling vindt. Hij is dan ook tegen Slobs wetsvoorstel.

Private toetsen

Kwint (SP) en Westerveld (GroenLinks) zijn niet blij met het voorstel van Slob om het afnemen van doorstroomtoetsen aan private partijen over te laten. Zij vrezen dat publiek geld naar commerciële partijen vloeit en dat die geen toetsen zullen aanbieden voor leerlingen met een beperking. Bovendien is niet verzekerd dat toetsen nog wel goed vergelijkbaar zijn, zo sluit De Hoop (PvdA) zich bij hen aan.

De overheid blijft verantwoordelijk voor het stelsel en het toezicht, zegt Slob. Als ook de overheid toetsen blijft aanbieden, zou dat volgens hem leiden tot vermenging van taken en verantwoordelijkheden. In de wet is geregeld dat er ook toetsen zijn voor leerlingen met een beperking, verzekert de minister.

Aanmeldmoment

Voor de kansengelijkheid is het goed dat er één aanmeldmoment komt voor het voortgezet onderwijs, denkt Van Meenen (D66). Maar de oplossing van minister Slob, het naar voren halen van de doorstroomtoets en de aanmelddatum, vindt hij onverstandig. Vooral omdat hij vreest dat het onderwijstijd gaat kosten.

Uit onderzoek blijkt dat er geen onderwijstijd verloren gaat als de doorstroomtoets eerder wordt afgenomen, zegt minister Slob. Verder is het volgens hem belangrijk dat middelbare scholen op tijd weten hoeveel leerlingen ze in het nieuwe schooljaar kunnen verwachten.

Kleutertoets

Basisscholen zouden niet verplicht mogen worden om toetsen af te nemen bij kleuters, benadrukt Bisschop (SGP). Hij wil dat dit duidelijker in de wet wordt geregeld.

De Kamer stemt op 14 september over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook: