Dividendbelasting uitgebreid én beperkt
30 oktober 2017, wetsvoorstel - De Kamer reageert op de plannen van staatssecretaris Snel (Financiën) voor enkele aanpassingen van wetten over dividend- en vennootschapsbelasting.
Op tafel liggen twee voorstellen. Het eerste is om bepaalde in Nederland gevestigde houdstercoöperaties dividendbelasting te laten betalen. Het tweede is om in internationaal verband in bepaalde gevallen de vrijstelling van dividendbelasting uit te breiden. Dit laatste geldt als de moedermaatschappij is gevestigd in een land waarmee Nederland een belastingverdrag tegen het dubbel betalen van belastingen heeft gesloten.
Dividendbelasting wordt afgeschaft
Volgens het regeerakkoord wordt de dividendbelasting helemaal afgeschaft. Waarom nog voor één of twee jaar met deze plannen aan de gang gaan, vraagt De Vries (VVD). Nijboer (PvdA) vindt dat het geld dat ermee gemoeid is, beter kan worden besteed. Omtzigt (CDA) wijst op al voorziene problemen met de uitvoering.
Bescherming van gewone coöperaties
Van Rooijen (50PLUS) is blij dat in het regeringsvoorstel staat dat gewone coöperaties niet moeten worden geraakt door het voorstel. Laat de plannen rond de dividendbelasting in ieder geval geen negatieve gevolgen voor de nationale werkgelegenheid hebben, waarschuwt Mulder (PVV).
Antimisbruikbepalingen
Snels (GroenLinks) ziet in de voorstellen tot verdere vrijstelling van dividendbelasting een nieuwe stap in de race naar de bodem van steeds lagere belastingtarieven. Daarmee gaat geld volgens hem vooral naar het buitenland.
Misbruik van dividendregelgeving ga je volgens Leijten (SP) niet tegen met de mogelijkheid om bedrijfsconstructies ("lege hulzen") voor het verschuiven van winsten te creëren. Neem als criterium voor een bedrijf het daadwerkelijk realiseren van reële economische activiteit, bepleit ze. Van Weyenberg (D66) is benieuwd hoe het in het buitenland werkt met de antimisbruikbepalingen en het toezicht daarop.
De staatssecretaris antwoordt op 6 november 2017 op de inbreng van de Kamer.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
Kijk het debat terug via Debat Gemist