Discussie over versterking en schadeafhandeling van woningen in Groningen

5 juli 2018, debat - De Kamer bespreekt met minister Wiebes (Economische Zaken) de versterking en de schadeafhandeling in Groningen.

Het besluit om de gaswinning versneld af te bouwen heeft positieve gevolgen voor de veiligheid, zo blijkt uit een advies van de Mijnraad. Vanaf 2020 neemt het aardbevingsrisico gestaag af. Minister Wiebes wil de versterkingsoperatie vooral richten op de gebouwen die volgens het rapport het onveiligst zijn. Maar hij moet ook rekening houden met gewekte verwachtingen.

Advies versterking

Zo'n 1.500 gebouwen moeten versterkt worden om aan de veiligheidsnorm te voldoen, zo blijkt uit het Mijnraadadvies. Als er een extra veiligheidsmarge wordt gehanteerd, is er voor ongeveer 5.700 woningen mogelijk versterking nodig is. Het is goed dat nu de onveiligste huizen prioriteit krijgen, zegt Yeşilgöz (VVD).

Sommige mensen hebben eerder te horen gekregen dat hun huis versterkt zou worden. Bij hen zijn verwachtingen gewekt, concludeert de Mijnraad. Minister Wiebes neemt het advies van de raad op dit punt over: hoe concreter de gewekte verwachting of toezegging is, hoe meer het aan de bewoner is om de keuze te maken.

Kies voor een ruimhartige versterking van woningen, zo bepleit Bisschop (SGP). Volgens hem zit er nog de onnodige onzekerheid in de modellen. Zo zou een koude winter kunnen leiden tot een meer gaswinning en daarmee tot meer onveiligheid.

Uitstel en duidelijkheid

Minister Wiebes heeft eerder besloten om in afwachting van het advies van de Mijnraad de versterking van 1.588 woningen uit te stellen. Dit heeft veel onzekerheid veroorzaakt, vindt Nijboer (PvdA). En mensen weten volgens hem nu nog steeds niet waar ze aan toe zijn. Nog niemand weet of zijn huis veilig is, zo sluit Beckerman (SP) zich daarbij aan.

Bewoners moeten nu zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen over of hun huis wel of niet wordt versterkt, zeggen Mulder (CDA), Jetten (D66) en Dik (ChristenUnie). Minister Wiebes is het daarmee eens, maar het moet wel zorgvuldig gebeuren, zodat mensen geen verkeerde informatie krijgen.

Oude schadegevallen

De NAM heeft geen rol bij de beoordeling van nieuwe schadegevallen, maar handelt nog wel de oude gevallen van aardebevingsschade af. 74% hiervan heeft een aanbod van de NAM voor schadevergoeding geaccepteerd, maar 26% nog niet. Dit gaat om ruim 1.500 gevallen.

De minister heeft te weinig oog voor de wanhoop en mensonterende behandeling van de slachtoffers van aardbevingsschade, vindt Beckerman (SP). Zij heeft een zwartboek samengesteld met de verhalen van mensen die het niet lukt om hun schade vergoed te krijgen.

De NAM moet gewoon 100% van de werkelijke schade vergoeden, benadrukt Sazias (50PLUS). Kops (PVV) zegt dat mensen niet afgescheept mogen worden met een fooi. Oude schadegevallen moeten zo snel mogelijk worden afgehandeld, aldus Nijboer (PvdA).

Een deel van de mensen heeft nog niet gereageerd op het aanbod van de NAM, zegt minister Wiebes, maar er zijn ook signalen dat schade niet altijd ruimhartig wordt vergoed. Hij heeft afgesproken met de commissaris van de Koning in Groningen om hiernaar samen onderzoek te doen.

Boerenbedrijven

Niet alleen woningen maar ook boerderijen zijn getroffen door aardbevingen. Mulder (CDA) en Bisschop (SGP) vragen aandacht voor de agrarische sector. Daar sluit Sazias (50PLUS) zich bij aan: kijk ook naar lekkende mestkelders en de veiligheid van dieren.

Parlementaire enquête

Er is de afgelopen jaren het nodige misgegaan in het gasdossier, stellen veel woordvoerders vast. Ook zijn er veel vragen over de rol van de Nationaal Coördinator Groningen. Die heeft mogelijk onderzoekers onder druk gezet, waardoor werd uitgegaan van achterhaalde cijfers.

Dit "overheidsfalen van on-Nederlandse proporties" schreeuwt om een parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen, betoogt Wassenberg (PvdD). Beckerman (SP), Van der Lee (GroenLinks) en Kops (PVV) zijn dat met hem eens. Zij willen dat de voorbereiding van de enquête nog dit jaar van start gaat.

Er zal een parlementaire enquête komen, denkt Dik (ChristenUnie), maar dit is volgens haar niet het goede moment. De focus moet volgens haar nu liggen op versterking en schadeafhandeling.

De Kamer stemt op 5 juli over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist