Discussie over koopkracht ouderen

22 januari 2015, debat - 50PLUS, SP en PVV betogen dat de koopkracht van ouderen zich negatiever ontwikkelt dan van die andere groepen. Daarvoor houden ze de regering, vertegenwoordigd door minister Asscher (Sociale Zaken), verantwoordelijk.

Verhoging van de AOW-leeftijd. Stijgende zorgkosten. Het niet indexeren van pensioenen. Volgens Krol (50PLUS), Karabulut (SP) en Madlener (PVV) zorgt een combinatie van kabinetsmaatregelen ervoor dat ouderen steeds minder te besteden hebben. Door de AOW wel te indexeren, stellen Vermeij (PvdA) en Mulder (VVD), ontziet de regering juist ouderen met een klein pensioen. Zowel ouderen als jongeren hebben de afgelopen jaren koopkracht verloren, zegt Van Weyenberg (D66). Asscher is het daarmee eens: ouderen worden geraakt door de crisis, maar niet onevenredig hard. Omtzigt (CDA) vraagt aandacht voor specifieke groepen ouderen, zoals AOW'ers die geen partnertoeslag meer krijgen.

Economische crisis veroorzaakte koopkrachtverlies

"Tijdens een economische crisis is het geen vetpot." Mulder benadrukt dat er wel moest worden bezuinigd om te voorkomen dat het financieringstekort uit de hand zou lopen. Maar Karabulut constateert dat mensen met lage en middeninkomens de rekening van de crisis betalen. Door belastingen en accijnzen te verhogen heeft de regering de economische crisis verergerd en verlengd, denkt Madlener. Nederland doet het juist beter dan andere Europese landen, reageert Vermeij, bij zowel het economisch herstel als de koopkracht van ouderen. Voor toekomstige economische groei is het belangrijk om haast te maken met de belastinghervorming, vindt Van Weyenberg.

De Kamer stemt 27 januari over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.