Discussie over invloed lobbyisten

18 februari 2015, debat - Hebben lobbyende bedrijven te veel invloed op de totstandkoming van wet- en regelgeving? De Kamer debatteert hierover met minister Kamp (Economische Zaken).

Afschaffing van statiegeld. Lage uitstootnormen voor auto's. Het mogelijk maken van winstuitkeringen door ziekenhuizen. Van Gerven (SP) noemt verschillende voorbeelden waarbij het bedrijfsleven volgens hem heeft geprobeerd om wet- en regelgeving te beïnvloeden. De "luie overheid" laat zich oplossingen influisteren door grote bedrijven die (milieu)kosten afwentelen op de samenleving, stelt Wassenberg (PvdD). Maar dat spreekt Kamp tegen: zo werkt het niet. De invloed van lobbyisten moet niet worden overschat, zegt Jan Vos (PvdA), want politici zijn onafhankelijk en wegen belangen over het algemeen goed af.

Transparantie is belangrijk

Bedrijfsleven en overheid zouden transparant moeten opereren. Maar volgens Van Gerven gebeurt dat vaak niet, bijvoorbeeld door het beïnvloeden van de uitkomsten van "sjoemelonderzoek". Verhoeven (D66) bepleit openheid over met wie is gepraat bij de totstandkoming van wet- en regelgeving. Ook zouden volgens hem niet alleen gevestigde maar ook nieuwe, innovatieve spelers goed gehoord moeten worden, bijvoorbeeld in het licht van de energietransitie. Politici en ambtenaren moeten alert zijn op beïnvloeding, zegt Mulder (CDA), maar alles dichttimmeren via strenge regelgeving leidt slechts tot afvinklijstjes.

Niet alleen het bedrijfsleven lobbyt

Kritiek op lobbyen door het bedrijfsleven is "hypocriet" en "politiek correct", stelt Van Veen (VVD): ngo's schrijven net zo goed mee aan nota's. Klever (PVV) hekelt de lobby van de duurzaamheids- en de asielindustrie. Die slagen er volgens haar in om miljarden aan overheidsgeld binnen te halen. De sterke lobby van milieu- en natuurorganisaties kan er volgens Mulder voor zorgen dat bewoners onvoldoende worden gehoord. Er is zeer veel oog voor burgers, verzekert Kamp: alle belangen worden afgewogen.

De Kamer stemt 1 maart over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.